Vanaf 24 september: Kindercolleges MuseumJeugdUniversiteit

Meer weten dan je meester of juf? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou! In september 2017 start er weer een nieuwe reeks kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit, ook op Sonnenborgh.
Let op! Wegens succes herhaald. De voorjaarscolleges worden dit najaar herhaald voor iedereen die er niet bij kon zijn. Speciaal voor jou komen experts nog een keer vertellen over het weer, Mars, sterren en de maan.

In de MuseumJeugdUniversiteit vertellen echte wetenschappers en experts je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies en planeten. Op Sonnenborgh gaat de collegereeks over het zonnestelsel, Mars, het weer en ruimte-onderzoek. De sprekers zijn wetenschappers en experts die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid om ze de hemd van het lijf te vragen. 

De colleges op Sonnenborgh zijn:

24 september: Hondenweer of pijpenstelen - hoe voorspel je het weer?
Vroeger keek je naar de lucht als je wilde weten wat voor weer het werd. Nu kijk je op je computer of telefoon en ook meteen 14 dagen vooruit. Hoe komen we aan zo’n weersverwachting? Klopt-ie altijd, ook twee weken van te voren? En kunnen we ook voorspellen wat voor weer het over 1 of 2 maanden wordt? Dr. Peter Kuipers Munneke is onderzoeker én weerman bij het NOS Journaal en legt het je uit!

29 oktober: Hoe reis je naar de sterren?
Meer dan vijftig jaar geleden lukte het de mens een satelliet in een baan rond de Aarde te brengen. Snel daarna zetten we de eerste mens op de Maan. Sindsdien bouwden we tientallen ruimtevaartuigen om ons zonnestelsel mee te onderzoeken. Inmiddels ontdekken we steeds meer planeten rond andere sterren dan de Zon. Nieuwe gebieden om te onderzoeken dus! Hoe kunnen we hier naartoe? Wat is er mogelijk? Ir. Felix Bettonvil is satelliet-deskundige en legt het uit.

19 november: Geloof jij geen snars van leven op Mars?

Buitenaards leven en Mars zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Wie kent ze niet, de groene mannetjes? Maar... is het eigenlijk wel mogelijk dat er Marsmannetjes zijn? Is Mars niet veel te ongezond om op te kunnen leven? Dr. ir. Inge Loes ten Kate is planeetwetenschapper en legt uit of er leven op Mars mogelijk is en waarom wel of niet.

17 december: Kun je schaatsen op de maan?

Planeten, manen, kometen en meteoren: er tolt wat rond in ons zonnestelsel. Wat zijn al die dingen en hoe zijn ze daar gekomen? Kun je zweven in de wolken van Jupiter of schaatsen op zijn ijsmaan Europa? Kunnen we de hoogste berg van ons zonnestelsel op Mars beklimmen? Prof. dr. Henny Lamers geeft antwoord en neemt je mee op reis naar alle bijzondere plekken in ons zonnestelsel.

Bij de eerste lezing van de collegereeks krijg je een collegekaart die telkens afgestempeld wordt. Als je bij voldoende colleges bent geweest, krijg je aan het einde een diploma!

data: zondag 24 september/29 oktober/19 november/17 december 2017
tijd: 12.00-13.00 uur
prijs: €20,- voor 4 colleges
voor wie: voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Niet voor ouders, helaas!
inschrijven: dat kan vanaf 19 mei 
via de site van de MuseumJeugdUniversiteit 

© 2017 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//