In memoriam: dr. P. Helbert Damsté

14-02-2017

Op 3 februari  is overleden de heer dr. P. Helbert Damsté. Hij was samen met zijn echtgenote de stichter van het prof.dr. C.H. Windfonds voor kennismaking met sterren-  weer- en klimaatkunde. Dit fonds op naam richtte hij op ter nagedachtenis aan zijn overgrootvader Cornelis Harm Wind en is ondergebracht bij de Stichting Vrienden van Sonnenborgh. 

Cornelis Wind was een zeer talentvol wetenschapper, en ook hoofddirecteur van het KNMI in het begin van de 20e eeuw. In zijn korte leven heeft hij veel bijgedragen  aan de wetenschap en specifiek de weerkunde. Helbert Damsté is op de zeer gezegende leeftijd van 92 jaar overleden; desalniettemin laat zijn verscheiden een leegte achter. Natuurlijk bij zijn vrouw Tiete en familie, maar ook zoals wel bleek uit de reacties op zijn overlijden bij velen. Hij was in zijn werkzaam leven onder andere hoogleraar foniatrie en logopedie in Utrecht en Leuven en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en erkenning van dit vakgebied met de introductie van nieuwe behandelmethoden, onderzoek en preventie.

Hij en zijn vrouw hadden een warm hart voor de weer- en sterrenkunde, hebben regelmatig Sonnenborgh bezocht en waren enthousiast over de plannen voor de herinrichting waar Sonnenborgh nu mee bezig is. Ter gelegenheid van deze nieuwe inrichting zal in Sonnenborgh  een kamer naar Cornelis Wind vernoemd worden.

Helaas kan hij de naamgeving van de nieuw ingerichte ruimte niet meer meemaken. Onze dank voor zijn steun blijft groot en wij herinneren hem als een scherpzinnig en enthousiaste man.

Bas Nugteren
Directeur Sonnenborgh

Agenda

lees meer >

Vraag van
de Maand

Hoe hoog kun je springen op de maan?

Lees het antwoord >

Sonnenwijzer

Bekijk hier de meest recente Sonnenwijzer.
© 2017 Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
//