Naar hoofdinhoud
Foto: ESA/NASA

22 nov t/m 3 dec: ISS 's avonds te zien

Het International Space Station (ISS) is ‘s avonds te zien. Op een aantal avonden kun je hem in de schemering over zien trekken.    

Het ruimtestation verschijnt laag in het westelijke richting (schemering) als een ‘ster’. Het wordt dan steeds helderder als het naar linksboven beweegt. Op een gegeven moment is het station heel fel als het zijn hoogste punt bereikt. Daarna wordt de ‘ster’ weer zwakker om daarna te verdwijnen in oostelijke richting. Het ruimtestation verdwijnt dan in de schaduw van de aarde.    

De overkomsten vinden elk anderhalf uur plaats en duren slechts een paar minuten. De overkomsten zijn alleen zichtbaar als het schemert. Het ruimtestation komt niet altijd even hoog en is niet altijd even helder. Soms is hij zo helder als Venus, maar soms niet helderder dan een gewone ster. 

Wanneer het ISS precies overtrekt, kun je zien in één van de vele apps op je telefoon of tablet. Ook kun je de tijden op internet laten berekenen, bijvoorbeeld via de website van Heavens above. Klik daar onder ‘10-day predictions for satellites of special interest' op ISS. Vergeet niet je locatie gegevens in te voeren of in te loggen, want het programma moet natuurlijk wel weten waar je bent op de aardbol.   


Foto: ESA/NASA