Naar hoofdinhoud
0
ISS

Mei: ISS te zien

De gehele maand mei kun je af en toe het International Space Station (ISS) over zien komen, 's avonds en aan het begin van de nacht. Als het helder is natuurlijk.

Het ruimtestation verschijnt meestal in westelijke richting als een ‘ster’, wordt dan steeds helderder als het naar linksboven beweegt. Op een gegeven moment kan de ster best fel worden als het zijn hoogste punt bereikt. Daarna wordt de ster weer zwakker om daarna te verdwijnen, meestal in oostelijke richting. De passage duurt enkele minuten. 

Wanneer het ISS precies overkomt, kun je vinden op de websites hemel.waarnemen.com en Heavens-Above. Maar er zijn ook verschillende apps voor de mobiele telefoon die passages voor je uitrekenen. Let er wel op dat ook tijden net na middernacht gelden voor de datum die is vermeld. Dus op die dag zelf overdag zijn deze overkomsten al geweest.

Het International Space Station draait in anderhalf uur om de aarde en als ie over onze streken vliegt, komt hij dus ook elke anderhalf uur over. Echter, alleen de passages in de schemering zijn te zien. Dan is het namelijk al donker genoeg buiten om hem te kunnen zien, maar wordt het station toch nog door de zon verlicht. 

Op de website van Heavens-Above kun je trouwens ook in 3D bekijken hoe het ISS over de aarde trekt, gezien vanuit de ruimte. Bekijk het hier.