0
Mars

Di 13 okt: Mars in oppositie

Vannacht staat Mars in oppositie. Dat betekent dat de planeet precies tegenover de zon staat. Als de zon ondergaat, komt Mars op. En vice versa. De planeet is dus de gehele nacht te zien: ’s avonds in het oosten, iets na middernacht in het zuiden en tegen de ochtend in het westen. Hij valt op omdat ie zo helder is en door zijn oranjeachtige kleur.

Als je goed kijkt, kun je ook zien dat Mars niet twinkelt. Echte sterren doen dat wel en planeten niet. Een ster twinkelt, en dat wordt sterker naarmate de ster lager aan de hemel staat. De ene nacht knipperen ze ook meer dan de andere. Het twinkelen komt omdat sterren heel klein zijn aan de hemel. Zelfs in gezien door telescopen blijven het nog ultrakleine puntjes. Daardoor heeft het sterlicht erg veel last van trillingen in de atmosfeer.

Het licht van planeten daarentegen heeft geen last van deze trillingen. In sterrenkijkers zijn het kleine schijfjes. De trillingen zijn kleiner dan deze schijfjes. Ze hebben geen invloed op de helderheid van de planeet.

Zo kun je dus zien of je naar een planeet kijkt of naar een ster. Twinkelt ie (zelfs maar een beetje), dan is het een ster. Twinkelt ie helemaal niet, dan is het een planeet.