Naar hoofdinhoud
0
Meteoor

Di 9 t/m za 13 augustus: Vallende sterren

Deze vier nachten zijn er vallende sterren te zien. De meteoren horen bij de meteorenzwerm de Perseïden. Het is helaas wel volle maan op 12 augustus. Daardoor zijn er dit jaar niet zoveel Perseïden te zien.

De meteoren lijken uit de richting van het sterrenbeeld Perseus te komen. Ze verschijnen echter aan de hele hemel, maar als je hun spoor terug-verlengt kom je uiteindelijk in Perseus uit.

De meeste vallende sterren verschijnen na middernacht. Dit jaar zien we er dus helaas minder dan in andere jaren, zo’n 10-15 vallende sterren per uur. Maar kijk van de maan weg, daar is de hemel het donkerst en zie je de meeste vallende sterren.

Ook al is het zomer, kleed je goed aan als je langere tijd gaat kijken. De temperatuur kan ook in dit seizoen nog aardig zakken, zeker in de natuur. Bovendien beweeg je niet waardoor je ook afkoelt.

Perseïden hebben vaak een spoortje dat nog even nagloeit. Dat is wel mooi. 

De aarde trekt deze periode door de baan van de komeet Swift-Tuttle. Daarin bevindt zich veel gruis die de aarde ‘opveegt’. Als het gruis met hoge snelheid in onze dampkring komt, gaat de lucht eromheen even gloeien.