Naar hoofdinhoud
0
Sterrenkaartje

Donderdag 1 december: Maan bij Jupiter 

In het zuidoosten zie je (links)boven de maan vanavond de heldere planeet Jupiter. De reuzenplaneet was onlangs in oppositie en is nog steeds een groot deel van de nacht te zien. Iets verder naar rechts vinden we nog de wat zwakkere Saturnus.

Als je goed kijkt, kun je zien dat Jupiter niet twinkelt. Echte sterren doen dat wel en planeten niet. Een ster twinkelt, en dat wordt sterker naarmate de ster lager aan de hemel staat. De ene nacht knipperen ze ook meer dan de andere. Het twinkelen komt omdat sterren heel klein zijn aan de hemel. Zelfs in gezien door telescopen blijven het nog ultrakleine puntjes. Daardoor heeft het sterlicht erg veel last van trillingen in de atmosfeer.      

Het licht van planeten daarentegen heeft geen last van deze trillingen. In sterrenkijkers zijn het kleine schijfjes. De trillingen zijn kleiner dan deze schijfjes. Ze hebben geen invloed op de helderheid van de planeet.      

Zo kun je dus zien of je naar een planeet kijkt of naar een ster. Twinkelt ie (zelfs maar een beetje), dan is het een ster. Twinkelt ie helemaal niet, dan is het een planeet.