0

Eerste helft januari: Mercurius 's avonds

In de eerste weken van januari staat Mercurius aan de avondhemel in het zuidwesten. Maar de planeet staat zo dicht bij de zon dat hij niet echt hoog aan de hemel komt wanneer het eindelijk donker genoeg is. Wil je hem gaan zoeken, zorg dan in elk geval voor een vrije horizon, bijvoorbeeld op het platteland. Bovenin een hoge flat of vanuit het zolderraam wil het ook wel eens lukken. Gedurende de eerste twee weken van het nieuwe jaar is de planeet het best te zien. Kijk ongeveer drie kwartier na zonsondergang.

Kun je hem niet vinden? Gebruik een verrekijker. Vaak is het wel lastig voor je ogen en je verrekijker om dan goed te focussen in de lege blauwe lucht. Het valt dan niet mee het kleine ‘sterretje’ te vinden. Richt je verrekijker eerst op een wolk, of een verre boom, stel daarop scherp. En ga dan meteen zoeken.

Op dinsdag 4 januari staat de smalle maansikkel dicht in de buurt van de planeet. Dit kan misschien helpen.

Mercurius staan van alle planeten het dichtst bij de zon. Dat maakt het dus lastig hem te zien. Maar schaam je niet als het je niet lukt hem te vinden. Het gerucht gaat dat de bekende Poolse astronoom Mercurius nooit heeft gezien. Polen is heeft meer heuvels dan ons vlakke land, dus wellicht heeft het daar mee te maken.
 

Foto: Mercurius. Credit: NASA-Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory - Carnegie Institution of Washington