Naar hoofdinhoud
ISS

Eind aug – eind sep: ISS weer te zien

In deze periode kunnen we het International Space Station (ISS) weer over zien komen. Eind augustus tot en met begin september is dat in de ochtendschemering. Daarna is het ISS tot eind september juist in de avondschemering soms te zien.

Het ruimtestation verschijnt ongeveer in het westen als een ‘ster’ en wordt dan steeds helderder als het naar linksboven beweegt. Op een gegeven moment is het vrij helder als het zijn hoogste punt bereikt in zuidelijke richting. Daarna wordt de ster weer zwakker om daarna te verdwijnen in oostelijke richting.   
 
De zichtbaarheid van het ISS duurt een paar minuten. De overkomsten vinden elk half uur plaats, maar deze zijn alleen zichtbaar als het schemert. Het ruimtestation komt niet altijd even hoog en is  niet altijd even helder. Soms is hij zo helder als Venus , maar soms niet helderder dan een gewone ster.
 
Wanneer het ISS precies overtrekt, kun je zien in één van de vele appa op je telefoon of tablet. Ook kun je de tijden op internet laten berekenen, bijvoorbeeld via de website van Heavens above. Klik daar onder 10-Daagse voorspellingen voor interessante satellieten op ISS. Vergeet niet je locatie gegevens in te voeren of in te loggen, want het programma moet natuurlijk wel weten waar je bent op de aardbol. 

Niet elke overkomst is even goed te zien. Kies een heldere overkomst waarvan het hoogste punt van het ISS hoog ligt.
 

Foto: NASA / ESA