Naar hoofdinhoud
0
Noorderlicht. Foto: Roy Keeris

Eind mei: Noorderlicht spotten vanaf de Wadden

Als je toevallig op de Wadden bent een dezer dagen en en je hebt een camera die een aantal seconden kan belichten, loont het de moeite om 's avonds / 's nachts wat foto's te maken vanaf het noorderstrand. Je maakt kans wat (rood)paarse  of zelfs groene kleuren van het noorderlicht te vangen. 

De zon is erg actief momenteel. Op de voorkant van de zon zitten een aantal grote zonnevlekken die de aarde kunnen bombarderen met zonnedeeltjes. Die kunnen er voor zorgen dat het noorderlicht soms ook bij ons te zien is. Wanneer dat gebeurt, is helaas niet te voorspellen. Echter door bronnen op het internet in de gaten te houden, zoals Twitter (#noorderlicht), kun je je kansen wel vergroten.

Toevallig wordt de komende dagen zonniger en dan zijn er ook relatief meer heldere nachten. Belangrijk is dat de lucht naast helder ook goed doorzichtig is. Bij een heiige horizon gaat poollicht al snel verloren. En wacht totdat het donker genoeg is. Dat is toch wel na middernacht in deze tijd.

Gebruik een statief, een wat hogere gevoeligheid (bijv ISO 400) en belicht enkele seconden. Speel hier wat mee en kijk naar het resultaat. Als je twijfelt of je wel of niet noorderlicht ziet: Er moeten ook veel sterren op je foto staan. En noorderlicht toont vaak verticale stralen. 

Noorderlicht blijft moeilijk te vangen in Nederland, maar als je toch op de Wadden zit, is dit je kans. 

Op de website noorderlichtjagers kun je je abonneren op een waarschuwingsmail als er verhoogde kans is op noorderlicht in Nederland.

 

Foto: Roy Keeris