0

Eind okt – begin nov: Mercurius

De kleine planeet Mercurius verschijnt half oktober aan de ochtendhemel. Hij is dan nog erg zwak, maar wordt geleidelijk beter zichtbaar. Probeer hem te vinden tijdens de laatste oktoberdagen of de eerste dagen van november. 

Het planeetje is lastig op te sporen, maar het is daarom wel een uitdaging om hem te vinden. Kijk ongeveer een uur voor zonsopkomst in het oostzuidoosten. De tijd van zonsopkomst kun je in diverse apps en op internet vinden, onder andere hier. Mercurius staat erg laag, dus zorg voor een vrije horizon, bijvoorbeeld op het platteland of bovenin een hoge flat. Vanuit een zolderraam wil het ook nog wel eens lukken. 

Kun je hem niet vinden? Gebruik een verrekijker. Vaak is het wel lastig voor je ogen en je verrekijker om dan goed te focussen in de lege blauwe lucht. Het valt dan niet mee het kleine ‘sterretje’ te vinden. Richt je verrekijker eerst op een wolk, of een verre boom, stel daarop scherp. En ga dan meteen zoeken.

In de ochtend van 3 november krijg je hulp. De smalle maansikkel staat dan in de buurt. Zie je de maan? Mercurius staat er dan linksonder. In een verrekijker passen ze waarschijnlijk nèt samen in je beeldveld. De ster Spica staat ook in de buurt (zie kaartje). Dus misschien zie je die ook nog.

Mercurius staat van alle planeten het dichtst bij de zon. Dat maakt het dus lastig hem te zien. Maar schaam je niet als het je niet lukt hem te vinden. Het gerucht gaat dat de bekende Poolse astronoom Mercurius nooit heeft gezien. Polen is heeft meer heuvels dan ons vlakke land, dus wellicht heeft het daar mee te maken.


Foto Mercurius: NASA / JHUAP / CIW