Naar hoofdinhoud
0
29 april t/m 27 mei 2022

Tentoonstelling: Onderzoek de zon

Prof. dr. Kees de Jager. Wereldberoemd astronoom. Bedenker van het woord 'oerknal'. Pionier van het Nederlandse ruimteonderzoek. Oud-directeur van sterrenwacht Sonnenborgh en ruimte-onderzoeksinstituut SRON. Groot popularisator van wetenschap. Een greep slechts uit de vele pieken in zijn lange en breed georiënteerde loopbaan. Op 29 april 2021 werd hij 100 jaar. Op 27 mei 2021 overleed hij. Een groot wetenschapper, en zeer aimabel mens, die zijn leven lang innig verbonden was met Sonnenborgh. Hier studeerde hij, dook hij onder, promoveerde hij, gaf hij colleges en woonde hij veertig jaar lang. 

Een jaar later – vanaf 29 april t/m 27 mei 2022 - is opnieuw de tentoonstelling Onderzoek de zon te zien. Over het rijke wetenschappelijke leven van Kees de Jager met de focus op het zonne-onderzoek dat hij op Sonnenborgh verrichtte. Onderdeel is de tentoonstellingsfilm Duik in het onbekende. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar is er een speurtocht met zonneproefjes.

tentoonstellingsfilm

Duik in het onbekende

In de historische collegezaal, waar Kees de Jager vele colleges en lezingen gaf, draait de tentoonstellingsfilm Duik in het onbekende. Kees de Jager is een van de grootste wetenschappers die Nederland gekend heeft. Zijn leven en werk zijn onlosmakelijk verbonden met Sonnenborgh. Iemand die zoveel heeft gedaan en betekend op zoveel vlakken en voor zoveel mensen, is daar een beeld van te schetsen? In deze film spreken vakgenoten - waaronder Vincent Icke en Ewine van Dishoeck - over Kees de Jager, zijn betekenis voor de wetenschap en de bijzondere man die hij was. 

speurtocht door museum

Doe je eigen zonne-onderzoek!

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een proefjes-speurtocht naar de zon dwars door de tentoonstelling en de sterrenwacht. Stap in de schoenen van een astronoom! Ontdek hoe zonlicht breekt, maak je eigen regenboog en onderzoek hoe zonnebrand werkt. 

In memoriam: Kees de Jager

29 april 1921 - 27 mei 2021