Herinrichting Sonnenborgh
Herinrichting Sonnenborgh

Museale herinrichting voor Sonnenborgh

Sonnenborgh gaat vernieuwen! Sterrenwacht en Hoofdgebouw (met de huidige Weer- en Zonzaal en collegezaal) gaan na vele jaren trouwe dienst op de schop. Ontwerpbureau XPEX maakte een nieuwe inrichting met de titel “Ver weg komt dichterbij”. Op zondag 30 september a.s. opent burgemeester van Utrecht Jan van Zanen de deuren van ons vernieuwde museum en sterrenwacht!

 

Alles is sterrenstof
De tablet wordt een gids in het vernieuwde museum

Ver weg komt dichterbij

In het vernieuwde Sonnenborgh maakt het publiek kennis met het heelal en sterrenkunde aan de hand van onderwerpen als de taal van het universum, buitenaards leven, het meten van de tijd en actueel sterrenkundig onderzoek zoals dat naar zwaartekrachtgolven. De ruimte komt dichterbij. Maar ook de rol die de plek Sonnenborgh in de geschiedenis heeft gehad als toonaangevend sterrenkundig instituut.

De nieuwe inrichting brengt óók de wetenschapper in de bezoeker dichterbij. Leidraad hierbij is een tablet die het fysieke museum uitbreidt. De tablet leidt je door het gebouw, geeft verdiepende informatie, stelt vragen en daagt je uit proeven te doen. De tablet is tegelijkertijd een uitkomst voor het ruimtegebrek in het gebouw vol historische lagen. Achtergrondinformatie en verdieping vind je in de tablet waardoor het gebouw zo authentiek mogelijk gelaten kan worden.  

Sonnenborgh tijdelijk (gedeeltelijk) gesloten

Om de herinrichting mogelijk te maken, is Sonnenborgh tijdelijk (gedeeltelijk) gesloten in de volgende periode: 

  • tussen 2 en 29 juli 2018: Sonnenborgh gedeeltelijk gesloten
    - De sterrenwacht is toegankelijk voor publiek. Het Hoofdgebouw met de Zonzaal en de collegezaal plus het bastion zijn gesloten.
    - In deze periode gelden aangepaste entreeprijzen: €5,- (volwassenen), €3,50 (kinderen). 
    - Zon op Zondag gaat gewoon door op 8, 15, 22 en 29 juli (tegen de gereduceerde entreeprijzen).
     
  • tussen 30 juli en 30 september 2018: Sonnenborgh volledig gesloten

NB: het bastion is gedurende de werkzaamheden wél te huur voor borrel, seminar, feest of diner.