0

Lezingen Sterrenkijkavonden

Elke Sterrenkijkavond begint met een lezing. Hieronder kun je zien op welke avond welke lezing gegeven wordt. Het overzicht loopt tot half januari 2020. In november van dit jaar, 2019, zal de planning voor januari t/m maart online komen te staan. Voor het volgen en begrijpen van een lezing is geen sterrenkundige voorkennis vereist.

voor volwassenen en 12+

Vrijdagavonden

Op vrijdag rouleren vier lezingen. Per lezing zie je op welke vrijdag deze gegeven wordt: 

 • 29 november, 27 december, 24 januari, 21 februari, 20 maart
  Bestemming zonnestelsel
  Vanaf de oerknal en de miljarden sterrenstelsels die daaruit zijn ontstaan, reizen we naar onze eigen melkweg. Daar komen we via nevels en sterren bij die ene ster die wij de zon noemen. Vanaf de zon reizen we langs de andere planeten van het zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen. 
 • 6 december, 3 januari, 31 januari, 27 maart
  Geboorte, leven en dood van sterren
  In deze lezing vertellen we het het verhaal van het ontstaan en de levensloop van sterren. We zoomen in op het sterrenbeeld Orion en de beroemde Orionnevel. Je ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op verschillende manieren sterven. En je komt te weten waar zwarte gaten vandaan komen. 
 • 13 december, 10 januari, 7 februari, 6 maart
  De zoektocht naar exoplaneten 
  Wat zijn planeten eigenlijk en hoe ontstaan ze? Hoe kunnen we de planeten zien die om andere sterren dan de zon draaien, de exoplaneten? Zou er leven zijn op exoplaneten? Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we dat vaststellen? 
 • 22 november, 20 december, 17 januari, 14 februari, 13 maart
  Sterrenstelsels 
  Hoe ontwikkelde het heelal zich vanaf de oerknal? We kijken naar het ontstaan van sterrenstelsels, de samenstelling van ons eigen Melkwegstelsel, botsende stelsels en de verdeling van al die honderden miljarden andere sterrenstelsels.
voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Zaterdagavonden

Op zaterdag hangt de lezing af van wat er die avond aan de heldere hemel te zien is:

 • 7 december, 4 januari, 11 januari, 1 februari, 7 maart, 28 maart
  Zie de maan schijnt door de bomen…een reisje naar de maan
  Je ziet de maan heel vaak, maar heb je hem wel eens goed bekeken? Waarom ziet de maan er eigenlijk soms rond uit en soms als een banaan? Ontdek het in deze lezing! En hoe ontstaan die kraters op de maan? Doe de proef en onderzoek het zelf.
 • 23 november, 28 december, 18 januari, 25 januari, 15 februari
  Sterren, wat zijn dat?
  Kom álles te weten over sterren in deze lezing. Wat is de Melkweg, en waarom heet ie zo? Wat zijn sterrenbeelden? Kun jij het Steelpannetje vinden, en de Poolster? Waarom zie je sommige sterren soms wel en soms niet aan de hemel? Waar is een ster van gemaakt? En… houdt een ster ooit op met schijnen?
 • 30 november, 14 december, 8 februari, 22 februari, 14 maart, 21 maart
  Ons zonnestelsel: Op reis langs de planeten
  Er draaien acht planeten om de zon, en toch wonen er maar op één planeet mensen. Wat is er anders aan de Aarde dan de andere planeten? Hoe warm is het op Mercurius en kan je eigenlijk op Jupiter staan? Ga mee op reis en maak kennis met alle planeten in ons zonnestelsel. Stap op de weegschaal en ontdek op welke planeet je lichter bent en op welke juist heel zwaar.