0
Vallende sterren

Ma 12 – wo 14 december: Vallende sterren

Op deze dagen zijn de meeste vallende sterren te zien van de jaarlijkse Geminide-zwerm. Deze piekt in de ochtend van woensdag 14 december, dus in de nacht van dinsdag op woensdag verschijnen de meeste meteoren. De maan is wel redelijk vol en zal het eerste deel van de nacht storen. Rond half vier gaat hij onder. Dus het loont om bij helder weer de kou te trotseren in de vroege woensdagochtend. 

Ook op andere dagen begin december is er wel eens een Geminide te zien, maar tijdens deze nachten dus het meest. Mocht het nou bewolkt zijn, de nacht ervoor zijn er ook al aardig wat vallende sterren te zien dus je kunt ook dan gaan kijken. De maan gaat dan om 2.20 onder.

Geminiden lijken uit de richting van het sterrenbeeld Tweelingen te komen (Gemini in het Latijn). Maar ze kunnen overal aan de hemel verschijnen! Je hoeft dus niet naar het sterrenbeeld Tweelingen te kijken. Echter als je een denkbeeldige lijn trekt tegen de richting van het spoor in over de hemel, dan kom je uiteindelijk in het sterrenbeeld Tweelingen uit.

De Geminiden zijn afkomstig van stofdeeltjes en die komen weer van een waarschijnlijk uitgedoofde komeet. De stofdeeltjes komen in de atmosfeer terecht en zorgen door hun hoge snelheid dat lucht daar heel eventjes licht geeft.