0
Sterrenkaartje

Ma 6 en di 7 december: Maan bij Venus

Als de bewolking wil breken op deze meestal grijze dagen, kun je ’s avonds de maansikkel zien vlakbij de heldere ‘avondster’ Venus. Maandag staat de maan rechtsonder de planeet en dinsdag links ervan. Kijk om maandag rond 17.15 uur naar de horizon in het zuidzuidwesten. Dinsdag kan het ook iets later als het wat donkerder is.

Misschien zie je ook een paar andere planeten. Wat verder naar linksboven staat de wat minder heldere Saturnus en nog wat verder linksboven de reuzenplaneet Jupiter. Deze is helderder dan Saturnus, maar minder helder dan Venus.

Venus is rond deze tijd op haar helderst: magnitude -4,9. Magnitude is een logaritmische schaal, net als bijvoorbeeld bij aardbevingen. Als hemellichaam A één magnitudepunt minder scoort dan object B, Dan is hemellichaam A ongeveer 2,5 keer zo helder dan B. Hoe lager de magnitude, hoe helderder het object.

Even een korte vergelijking: De zwakste sterren die je vanuit Nederland bij een donkere hemel kunt zien, zijn +5 à +6. Heldere sterren als Capella en Wega zitten op magnitude 0. De volle maan is ongeveer -12 en de zon circa -26.

Zet deze verschillende hemellichamen eens op een lijn van zwak naar helder. Zo heb je een mooie schaalverdeling. Kun je te weten komen hoe helder de planeten Saturnus en Jupiter nu zijn? Via internet, een sterrenkundig jaarboek of een app? En de andere planeten? Hoe helder is de helderste ster aan de hemel?

Het plaatje geldt voor Maaandag 6 december om 17.15 uur (ZZW).