0

Mercuriusovergang

11 november
tussen 13.00 en 17.00 uur
voor wie: volwassenen en 8+
reguliere entreeprijzen
11/11/2019: HET WEER LAAT LIVE KIJKEN NAAR DE MERCURIUSOVERGANG WAARSCHIJNLIJK NIET TOE. DE LEZINGEN EN DE LIVECASTS GAAN WÉL DOOR.

Programma

Op 11 november is er een bijzonder hemelverschijnsel zichtbaar: de planeet Mercurius beweegt tussen de aarde en de zon door, waardoor je de planeet kunt zien als een stipje voor de zon. Op sterrenwacht Sonnenborgh kun je met verschillende telescopen de Mercuriusovergang met eigen ogen bekijken en bij slecht weer met een live webcast. Ook wordt er in lezingen van alles verteld over dit bijzondere verschijnsel. Grijp je kans, want de volgende overgang is pas weer in 2032… Sonnenborgh is op maandag 11 november geopend tussen 13.00 en 17.00 uur. 

Programma

  • Doorlopend: kijken! bij mooi weer door Gala-telescoop, Lunt-telescoop, Merz-telescoop én zonnespectrograaf. bij bewolking in het planetarium en via livestreams op schermen in de sterrenwacht.
  • 13.30 uur - lezing door prof. dr. Frank Verbunt (emeritus hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen) over het historisch belang van Mercurius- én Venusovergangen.
  • 15.30 uur - kinderlezing door Chris Heil (medewerker Sonnenborgh - museum & sterrenwacht): 'Een mercuriusovergang...., wat is dat?!'

Mercuriusovergang

Een Mercuriusovergang vindt plaats als de planeet Mercurius vanaf de aarde gezien voor de zon langs beweegt. De planeet is dan te zien als een kleine zwarte vlek die langzaam over de zonneschijf beweegt. Mercurius staat dichter bij de zon dan de aarde en beweegt hierdoor ongeveer drie keer per jaar tussen de aarde en de zon door. Maar dit levert vaak geen Mercuriusovergang op, omdat de planeet in de meeste gevallen boven of onder de zon aan de hemel staat. Het is dus bijzonder als Mercurius precies voor de zon langs gaat. De vorige Mercuriusovergang die zichtbaar was vanaf Noordwest-Europa, was in 2016 - de volgende is pas weer in 2032.  

Mercurius lijkt aan de hemel ruim 150 keer kleiner dan de zon. De overgang is hierdoor niet met het blote oog te zien. Je hebt een verrekijker of telescoop met een beschermend filter nodig. Zelf kijken met verrekijker en eclipsbril is gevaarlijk!

Timelapse Mercuriusovergang 2016

NASA maakte deze timelapse van de Mercuriusovergang van 2016. Die vond toen plaats tussen 7.12 en 14.42 uur. De beelden zijn afkomstig van NASA's Solar Dynamics Observatory, een ruimtesonde die de zon bestudeert.