0
Mercurius

Midden mei: Mercurius ’s avonds zichtbaar

Zo medio mei is Mercurius te zien in de avondhemel. Ergens in de eerste week van mei wordt hij zichtbaar. In de loop van de maand klimt hij hoger. Halverwege de maand is hij het best te zien. Daarna zakt hij weer en zijn helderheid neemt dan af. Eind mei is hij weer in de schemergloed verdwenen.

De kleine planeet geeft zich niet zomaar prijs. Kijk op een dag dat het goed helder is en ga naar een plek met een vrije horizon op het westen. Soms lukt het ook vanuit een zonderkamertje. Je kunt het beste kijken zo drie kwartier of een uurtje na zonsondergang. 

Kun je hem niet vinden? Gebruik een verrekijker. Vaak is het wel lastig voor je ogen en je verrekijker om dan goed te focussen in de lege blauwe lucht. Het valt dan niet mee het kleine ‘sterretje’ te vinden. Richt je verrekijker eerst op een wolk, of een verre boom, stel daarop scherp. En ga dan meteen zoeken.

Mercurius staan van alle planeten het dichtst bij de zon. Dat maakt het dus lastig hem te zien. Maar schaam je niet als het je niet lukt hem te vinden. Het gerucht gaat dat de bekende Poolse astronoom Mercurius nooit heeft gezien. Polen is heeft meer heuvels dan ons vlakke land, dus wellicht heeft het daar mee te maken.


Foto: NASA (Gemaakt met de MESSENGER)