0
Sterrenkaartje

Op jacht met de verrekijker naar deep-sky-objecten

Aan de avondhemel staan een paar leuke, wat zwakkere, objecten die je op een heldere avond met een beetje geluk zelf kunt vinden. Dus is het onbewolkt, pak jezelf warm in en ga met een verrekijker naar een donkere plek. Dus liefst buiten de bebouwde omgeving en weg van steden.

De twee objecten die ik hier bespreek, staan aan het begin van de avond zo’n beetje recht boven je hoofd. Je zult dat misschien even moeten gaan liggen. Gebruik eventueel iets zachts voor onder je hoofd. Rond en na middernacht staan ze wat lager, dus dan hoeft dit niet.

Andromedanevel

Deze nevel staat in het sterrenbeeld Andromeda. Als je de sterrenbeelden nog niet zo goed kent, heb je wel een sterrenkaart of planisfeer nodig. Misschien lukt het met het kaartje hierboven ook wel.

Het sterrenbeeld Andromeda zit aan het sterrenbeeld Pegasus vast. Ze delen één ster. Pegasus in een groot vierkant van niet al te opvallende sterren. 

Met een verrekijker zie je een wazige ietwat ovale vlek. Als je eenmaal door hebt waar hij staat en je op een donkere plek staat, dan kun je het vlekje ook met het blote oog zien. In werkelijkheid is de vlek nog wat groter dan je kunt zien. De buitenste delen zijn te zwak.

De Andromedanevel is een sterrenstelsel net als de onze. Een platte draaiende schijf met wel honderden miljarden sterren. Wij zitten zelf midden in de schijf van ons sterrenstelsel, de Melkweg. Alle sterren die je kunt zien, zitten daar dus in. De Andromedanevel is eigenlijk een buur van de Melkweg.

De afstand van ons tot de Andromedanevel bedraagt maar liefst 2,5 miljoen lichtjaar. Dat is 24 000 000 000 000 kilometer! De Andromedanevel is daarmee best bijzonder. Het is het verst verwijderde object aan de hemel dat je nog met het blote oog kunt waarnemen. Daar komt nog bij: Je ziet het sterrenselsel zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden heeft uitgezien!

Dubbele open sterrenhoop

Iets boven de Andromedanevel staat ook een mooi object voor de verrekijker. Nou ja, boven…? boven is een lastig begrip als je op de grond ligt. Als je het sterrenbeeld Cassiopeia gevonden hebt, moet je hem wel kunnen vinden. Dat sterrenbeeld herken de aan de W-vorm van vijf redelijk heldere sterren.

We hebben over de dubbele open sterrenhoop. Die staat aan de kant van de linkerpoot van de ‘W’. Een sterrenhoop is trouwens een grote groep sterren bij elkaar. Met bovenstaand sterrenkaartje kun je ze opzoeken. Officieel staan de twee objecten trouwens in het sterrenbeeld Perseus. 

Met een verrekijker zie je de twee groepjes, bestaande uit vele sterren. Ze passen gemakkelijk samen in beeld. Als je ze met het blote oog kunt zien, dan zijn het twee vlekjes.

Deze twee sterrenhopen liggen naast elkaar. Ze staan 7,5 duizend lichtjaar van ons af.
Ze hebben trouwens een gekke naam: De ene heet ‘H’ of ‘h’. De ander wordt aangeduid met chi (de Griekse letter).