0
Alfa-Monocerotiden

Sterrenregen komende vrijdagnacht

In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november zijn er mogelijk even veel vallende sterren te zien.

Wil je ze zien, zet dan je wekker om 5 uur. Tussen pak em beet 5.15 en 6.30 uur is ergens een periode waarin veel meteoren verschijnen. De piek is berekend om 5.50 uur, maar die kan goed een kwartier eerder of later vallen. Het aantal meteoren per uur kan oplopen tot 400. Die 400 meteoren halen we niet, want waarschijnlijk is de periode korter, naar schatting iets van 15 tot 40 minuten.

De vallende sterren kunnen overal aan de hemel verschijnen. Kijk naar een donker stuk hemel, daar waar je veel sterren kunt zien. Sowieso heeft een donkere locatie buiten stedelijke gebieden de voorkeur. In de stad zie je ze waarschijnlijk niet of nauwelijks. Er is die nacht geen storend maanlicht want de maan is slechts een sikkeltje. Qua weer is het nog even afwachten. Er wordt op het moment van schrijven (woensdag) wel bewolking verwacht maar her en der ook opklaringen. Tip: Als je de wekker zet, kijk ’s nachts even uit het raam. Is het bewolkt? Duik dan meteen je bed weer in.

De vallende sterren horen bij de niet zo bekende meteorenzwerm de Alfa-Monocerotiden. Die is elk jaar te zien, maar telt normaal niet zoveel meteoren. In sommige jaren de activiteit een stuk hoger. De meteorenregen is trouwens voorspeld door Peter Jenniskens, een Nederlands-Amerikaanse astronoom, werkzaam bij NASA.