0
Sterrenkaartje

Ochtenden vr 6 & za 7 aug: Smalle maansikkel

Als je vroeg op bent, je hebt een vrije horizon in het noordoosten én het is helder, dan kun je óp deze ochtenden de smalle maansikkel zien. Hij staat in de buurt van de sterren Caster en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen, zie kaartje. Hij staat in het oostnoordoosten, laag aan de hemel.

Op vrijdag 6 augustus kun je wellicht, als het nog redelijk donker is, ook het donkere deel van de maan zien. Dit heet het asgrauw schijnsel. Dit is te zien omdat dit door de aarde verlicht wordt. Als je op het donkere deel van de maan zou staan, zie je dus de aarde fel aan de hemel. De aarde zendt natuurlijk niet zelf licht uit, maar weerkaatst het zonlicht, zoals de maan dat bij ons ook doet.

Als je het asgrauw schijnsel wil zien, kijk dan al rond een uur of vier als het nog redelijk donker is. De maan staat dan nog heel laag. Iets later is het makkelijker om hem te vinden, maar dan schemert het al flink.

Op 7 augustus is het een uitdaging om de maan te zien, want dan staat hij dichter bij de zon. Hij komt pas op als het al aardig schemert. Kijk rond 5.30 uur. 

Op 8 aug is het nieuwe maan en is hij niet te zien.