Naar hoofdinhoud
0
Komeet Neowise

Oktober 2024: Mogelijk heldere komeet

Nog even geduld, maar in het najaar van 2024 verschijnt er mogelijk weer een heldere komeet! Het gaat om komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). De komeet is groter dan komeet Neowise (de heldere komeet van 2020) en hij komt ook iets dichter bij de aarde. De helderheidsverwachting is rond magnitude 0, misschien nog wat helderder. Dat is vergelijkbaar met komeet Hale-Bopp die in 1997 de nachthemel domineerde. Wel staat de komeet op dat moment dicht bij de zon, waardoor hij niet zo hoog zal staan. 

Kometen zijn altijd vrij onvoorspelbaar qua helderheid. Zo kunnen ze tegenvallen, bijvoorbeeld doordat de zon ze opbreekt, zoals komeet Atlas in 2020. Maar ook kunnen ze plots helderder worden dan verwacht door plotselinge uitbarstingen, zoals komeet Holmes in 2007. Dus dat is even afwachten. 

Komeet C/2030 A3 (Tsuchinsan-ATLAS) werd op 22 februari dit jaar ontdekt door de de ATLAS-telescoop in Zuid-Afrika. Op dit moment staat de komeet in het sterrenbeeld Slang als een heel zwak object van magnitude +18. Hij is alleen met grote telescopen zichtbaar.

Pas in oktober volgend jaar is hij bij ons goed te zien, ook met het blote oog. Eind sep/begin oktober staat hij laag boven de horizon in de ochtendschemering. Dat is misschien lastig zichtbaar, tenzij de komeet heel helder wordt. Half oktober verschijnt hij aan de avondhemel en komt dan wat hoger terwijl hij weer afzwakt. Na oktober is de show weer voorbij. 

Onder andere hier staat meer informatie over de komeet

In de gratis web-versie van Stellarium kun je al zien waar hij tegen die tijd aan de hemel te vinden is