0
krantenknipsels maanlanding
krantenknipsels maanlanding

On the moon again

12 juli
tussen 20.00 en 0.00 uur
€11,50 (8 t/m 17 jaar) / €15,- (volwassenen)
koop vooraf online je ticket(s)

50 jaar maanlanding

One small step for man, one giant leap for mankind… 50 jaar geleden landde de eerste mens op de maan. Een onvergetelijk historisch moment. Sonnenborgh viert dit jubileum met maanfestival On the moon again. Met lezingen van ooggetuigen, astronomische muziek van Trio Nebula, kijken naar de maan door de telescoop en in het planetarium, een mini-expo met beelden uit die tijd en maancocktails in het 60s-café.

Programma

Sonnenborgh is tijdens On the moon again open tussen 20.00 en 0.00 uur. Kom binnenlopen wanneer je wilt. Zie de programma-onderdelen hieronder.

Kijken naar de maan

doorlopend, locatie: sterrenwacht
Waar kwamen Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins precies terecht op de maan? Bekijk de maan en de landingskrater door de grote telescoop van Sonnenborgh of in het planetarium.

Trio Nebula

tijden: zsm bekend, locatie: collegezaal & sterrenstofzaal
Klassiek Trio Nebula (Els van der Weij – saxofoon, Monica Schmidt Andersen – recorder, Mervyn Groot – percussie) maakte 3 jaar geleden al een astronomische tour langs sterrenwachten in Nederland. Voor On the moon again komen ze terug naar Sonnenborgh! En lieten ze zich opnieuw inspireren door het heelal en in het bijzonder...de maan. Trio Nebula treedt op 12 juli twee keer op; één speciaal kinderconcert (incl. tekenopdracht en Q&A met een sterrenkundige) aan het begin van de avond en één langer concert voor volwassenen (incl. digitaal college van de Deense astrofysicus Anja Andersen).

bekijk hier de promo van Trio Nebula
Kees de Jager in de jaren 60 op Sonnenborgh
Frank Verbunt

Lezingen

Twee deskundige ooggetuigen vertellen je vanuit eigen ervaring en hun sterrenkundige expertise over het sensationele moment in juli 1969.
tijden: 20.15 en 22.15 uur, locatie: Terreplein

20.15 uur: prof. dr. Kees de Jager – De eerste stap op de maan
Grand old master in de sterrenkunde prof. dr. Kees de Jager (emeritus-hoogleraar, pionier van het Nederlands ruimteonderzoek en oud-directeur Sonnenborgh) heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 98 jaar bereikt. Desalniettemin kan hij zich de maanlanding nog als de dag van gisteren herinneren: gekluisterd aan een primitieve tv zag hij hoe de mens een andere wereld instapte, een onvergetelijk moment. Nog steeds is die eerste stap op de maan iets dat zijn weerga niet kent. Wat betekent deze stap voor de toekomst van de mensheid? Gaan we straks naar Mars of nog verder weg? En kunnen we wel eeuwig op de aarde blijven…?

22.15 uur: prof. dr. Frank Verbunt - What American wants to go to bed by the light of a Communist moon?
Met dit argument van president Lyndon B. Johnson besloten de Amerikanen een oeroude droom waar te maken en naar de maan te reizen. Hoogleraar astrofysica aan de Rijksuniversiteit Nijmegen Frank Verbunt was 16 jaar oud toen Neil Armstrong en de zijnen op de maan landden. Daarna startte zijn sterrenkundige carrière. Op dit 50-jarige jubileum bespreekt Frank de Amerikaanse droom om naar de maan te reizen, de ruimte-race tussen de Sovjets en de Amerikanen en de daadwerkelijke landing.

Mini-expo One small step & 60s café

doorlopend, locatie: entreegebouw
In het 60s-café bekijk je de originele krantenknipsels uit juli 1969 toen de hele wereld toekeek hoe de Apollo 11 succesvol op de maan landde. De iconische live televisiebeelden van Nasa zijn doorlopend te bekijken. Maancocktail erbij, proost.

Tickets

Ticket kinderen 8 t/m 17 jaar: €11,50
Ticket volwassenen: €15,-
Koop vooraf je tickets via de online ticketshop.