0
krantenknipsels maanlanding
krantenknipsels maanlanding

On the moon again

12 juli
tussen 20.00 en 0.00 uur
€11,50 (8 t/m 17 jaar) / €15,- (volwassenen)
koop vooraf online je ticket(s)

50 jaar maanlanding

One small step for man, one giant leap for mankind… 50 jaar geleden landde de eerste mens op de maan. Een onvergetelijk historisch moment. Sonnenborgh viert dit jubileum met maanfestival On the moon again. Met lezingen van ooggetuigen, astronomische muziek van Trio Nebula, kijken naar de maan door de telescoop en in het planetarium, een mini-expo met beelden uit die tijd en maancocktails in het 60s-café.

Programma

Sonnenborgh is tijdens On the moon again open tussen 20.00 en 0.00 uur. Kom binnenlopen wanneer je wilt. Zie de programma-onderdelen hieronder.

Kijken naar de maan

doorlopend, locatie: sterrenwacht
Waar kwamen Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins precies terecht op de maan? Bekijk de maan en de landingskrater door de grote telescoop van Sonnenborgh of in het planetarium.

Trio Nebula

tijden: 20.15 uur kinderconcert, 22.30 uur concert volwassenen, locatie: collegezaal & sterrenstofzaal
Klassiek Trio Nebula (Els van der Weij – saxofoon, Monica Schmidt Andersen – recorder, Mervyn Groot – percussie) maakte 3 jaar geleden al een astronomische tour langs sterrenwachten in Nederland. Voor On the moon again komen ze terug naar Sonnenborgh! En lieten ze zich opnieuw inspireren door het heelal en in het bijzonder...de maan. Trio Nebula treedt op 12 juli twee keer op; één speciaal kinderconcert (incl. tekenopdracht en Q&A met een sterrenkundige) aan het begin van de avond en één langer concert voor volwassenen (incl. digitaal college van de Deense astrofysicus Anja Andersen).

bekijk hier de promo van Trio Nebula
Ed van den Heuvel in de jaren 60 op Sonnenborgh
Frank Verbunt

Lezingen

Twee deskundige ooggetuigen vertellen je vanuit eigen ervaring en hun sterrenkundige expertise over het sensationele moment in juli 1969.
locatie: Terreplein

20.10 uur: prof. dr. Ed van den Heuvel – De eerste stap op de maan
Prof dr. Ed van den Heuvel (emeritus-hoogleraar Universiteit van Amsterdam, oud-student Universiteit Utrecht/Sonnenborgh) is thans 78 jaar. Hij kan zich de maanlanding nog herinneren als de dag van gisteren. Hij werkte toen op de Lick Sterrenwacht in Californië en volgde de landing overdag thuis op de kleurentv, waar hij zag hoe de mens een andere wereld instapte. Een onvergetelijk moment. In de maanden voor de lancering volgde hij, ’s nachts werkend achter zijn telescoop, via de radio de Apollovluchten die aan de landing vooraf gingen. Allemaal onvergetelijke herinneringen, met op de achtergrond de muziek van de Beatles. Nog steeds is die eerste stap op de maan iets dat zijn weerga niet kent. Wat betekent deze stap voor de toekomst van de mensheid? Gaan we straks naar Mars of nog verder weg? En kunnen we wel eeuwig op de aarde blijven?
Let op: de aanvankelijk geprogrammeerde lezing van prof. dr. Kees de Jager kan niet doorgaan i.v.m. gezondheidsproblemen en wordt in plaats hiervan gegeven door prof. dr. Ed van den Heuvel. 

21.30 uur: prof. dr. Frank Verbunt - What American wants to go to bed by the light of a Communist moon?
Met dit argument van president Lyndon B. Johnson besloten de Amerikanen een oeroude droom waar te maken en naar de maan te reizen. Hoogleraar astrofysica aan de Rijksuniversiteit Nijmegen Frank Verbunt was 16 jaar oud toen Neil Armstrong en de zijnen op de maan landden. Daarna startte zijn sterrenkundige carrière. Op dit 50-jarige jubileum bespreekt Frank de Amerikaanse droom om naar de maan te reizen, de ruimte-race tussen de Sovjets en de Amerikanen en de daadwerkelijke landing.

Mini-expo One small step & 60s café

doorlopend, locatie: entreegebouw
In het 60s-café bekijk je de originele krantenknipsels uit juli 1969 toen de hele wereld toekeek hoe de Apollo 11 succesvol op de maan landde. De iconische live televisiebeelden van Nasa zijn doorlopend te bekijken. Maancocktail erbij, proost.

Tickets

Ticket kinderen 8 t/m 17 jaar: €11,50
Ticket volwassenen: €15,-
Koop vooraf je tickets via de online ticketshop.