Naar hoofdinhoud
Komeet Pons-Brooks

Begin april: Komeet aan avondhemel

Op dit moment staat er weer een aardige komeet aan de hemel: komeet Pons-Brooks. Zodra het donker is 's avonds, is hij te zien laag boven de westelijke horizon. Je zou hem met het blote oog moeten kunnen zien als een zwak pluizenbolletje. Met een verrekijker zie je hem beter. Hij is van ongeveer magnitude +4, vergelijkbaar met zwakkere sterren. 

Kijk 's avonds tussen 21.30 en 22 uur. Je hebt wel een vrije horizon en een goed heldere lucht nodig. Het best kun je de actuele positie even bekijken met een planetariumprogramma, zoals Stellarium (gratis). Hij staat iets rechts van Jupiter. 

Als je een camera hebt die langer kan belichten, maak dan een foto van een aantal seconden. Dan wordt ook de staart zichtbaar. 

Zonsverduistering  
Op 8 april vindt er over een smalle strook in de VS, Canada en Mexico een totale zonsverduistering plaats. Tijdens de totaliteit daar zal de komeet ook even te zien zijn met een verrekijker. Hij staat dan in de buurt van de planeet Jupiter. Halverwege de maand passeert de komeet de reuzenplaneet trouwens.   

Op 21 april staat de komeet het dichtst bij de zon. Hij staat dan in het zogenaamde perihelium van zijn baan. Dan zal hij ongeveer op zijn helderst zijn: naar verwachting magnitude +3,5 tot +4. Dat is niet zo helder als komeet Neowise die in 2020 zo mooi te zien was, maar toch is komeet Brooks een aardig verrekijker-object.   

Kort na het perihelium zal de komeet op ons halfrond helaas van de hemel verdwijnen. Op het zuidelijk halfrond kunnen mensen hem de rest van het jaar nog wel zien.  

De komeet werd trouwens in 1812 ontdekt door de Franse astronoom Jan-Louis Pons, maar werd in 1883 herontdekt door zijn Amerikaanse vakgenoot William Robert Brooks.  

Duivelskomeet  
In juli vorig jaar vertoonde komeet Brooks een uitbarsting. Hij kreeg daarbij de vorm van een hoefijzer. Hij had als het ware twee hoorntjes. In de media noemde men komeet Brooks daarom een ‘duivelskomeet’.

Ga hem zeker eens opzoeken dit voorjaar. Als de verwachtingen uitkomen, kan het wel eens de komeet van het jaar zijn. In het najaar komt er wellicht nog een heldere komeet, maar je weet nooit of verwachtingen uitkomen. Kometen blijven onvoorspelbaar!  

Op internet is al een hoop informatie te vinden over komeet Brooks. Op deze website vind je veel info over de komeet, zoals zijn baan, sterrenkaartjes en een grafiek van zijn helderheidsverloop.  

Foto: Giuseppe Donatiello