0
museumtablet
museumtablet

Sonnenborgh vanuit huis

Tijdens de lockdown brengen we het museum graag naar je toe en geven we kijk- en doetips voor in huis. 

Maansverduistering
vanuit achtertuin of zolderraam
experiment
thuis leren van de sterren

Online museum bezoeken

Bas Nugteren, voorheen directeur van Sonnenborgh nu historisch rondleider, laat je een aantal van zijn favoriete plekken in het museum zien.

Meridiaanzaal

Bas Nugteren laat je de Meridiaanzaal zien. Hier werd tot 1920 de tijd gemeten voor de stad Utrecht. 

Bibliotheek

De bibliotheek van Sonnenborgh stamt uit 1909. Het was het kloppend hart van het sterrenkundig instituut van de Universiteit Utrecht, dat tot in de jaren 80 op Sonnenborgh was. Hier werd toonaangevend wetenschappelijk onderzoek gedaan waarmee sterrenwacht Sonnenborgh wereldfaam vergaarde.

Zonneonderzoek

Op Sonnenborgh is in de jaren 30 en 40 onder leiding van sterrenkundigen als Marcel Minnaert en Kees de Jager baanbrekend zonneonderzoek gedaan. Sonnenborgh werd hiermee wereldberoemd. Wat hield dit onderzoek in? En welk instrumentarium - dat je nu nog kunt bekijken op Sonnenborgh - gebruikte men hiervoor?

Sonnenborgh - foto Roy Keeris
rondom Sonnenborgh

Wandeltips

Wandelen is het devies in deze coronacrisis. En dat kan dan weer heel goed in de omgeving van Sonnenborgh. De Singel en het Zocherpark zijn prachtig. Je bekijkt ondertussen Sonnenborgh met z'n markante muur en koepels van de buitenkant. Onderweg zijn er interessante (historische) details en objecten te zien die een link hebben met Sonnenborgh. 

naar de wandeltips