0
Eerste kwartier_foto Roy Keeris
Eerste kwartier_foto Roy Keeris

27 juli: Eerste kwartier

Het is vandaag eerste kwartier. De maan is half verlicht. Rond zonsondergang kun je hem al makkelijk vinden in het zuiden. Als het donkerder wordt, valt hij steeds meer op.

Bij eerste kwartier is de rechterkant van de maan verlicht. Je kunt dat onthouden met behulp van een ezelsbruggetje. Met een denkbeeldige verticale lijn kun je er een kleine letter ‘p’ van maken. Dat is de eerste letter van het Franse woord ‘premier’, dat eerste betekent. Bij laatste kwartier is juist de linkerkant verlicht. Je kunt er dan denkbeeldig een letter ‘d’ van maken. Die is van ‘dernier’, wat laatste betekent. Eerste kwartier is altijd ’s avonds te zien, en laatste kwartier tegen de ochtend.

Rond eerste en laatste kwartier zijn de maankraters het beste te zien, beter dan bijvoorbeeld met volle maan. Gebruik hiervoor een verrekijker of telescoop. Als je een camera hebt die flink in kan zoomen, kun je ook een foto ervan maken. Gebruik wel een statief en zet je camera op ‘m’ van manual. Meestal is een belichting van 1/50ste tot 1/200ste voldoende om details van de maan vast te leggen.