0
Komeet Hale Bobb 1997

april & mei: Komeet Atlas

In de loop van april en mei zouden we weer getuige kunnen zijn van een heldere komeet. De komeet C/2019 Y4 ATLAS komt dan in de buurt van de zon. Momenteel komt hij al dichterbij en wordt hij al helderder. We weten nog niet hoe helder precies. Het kan goed zo zijn dat de komeet bij de nadering van de zon uit elkaar valt (dat kan trouwens ook een aardig schouwspel opleveren). Bovendien zijn kometen uiterst onvoorspelbaar. De laatste mooie verschijning hier was de komeet Hale-Bopp in 1997.

De komeet C/2019 Y4 ATLAS werd in december 2019 ontdekt door Het ‘Asteroid Terrestal-impact Last Alert System’ (ATLAS). Het is wellicht een fragment van de komeet Wilmot, die in 1843 een mooie show gaf. Hij is normaal heel ver van de zon verwijderd, maar eens in de 5.519 jaar komt hij dicht in de buurt.

De komeet staat voor ons gunstig aan de hemel, momenteel in de Grote Beer. In de loop van april en mei zou hij met een verrekijker of zelfs blote oog zichtbaar kunnen worden. Hij beweegt die maand door het sterrenbeeld Giraffe (Cameleopardalis in Latijn). Dat sterrenbeeld staat bij ons altijd boven de horizon. In mei zou hij op zijn helderst moeten zijn. Hij passeert de zon op 31 mei, vier keer zo dicht bij de zon als de aarde. Eind mei is hij op zijn mooist. Misschien is hij dan wel ongeveer zo helder als Venus.

Dus ga tegen die tijd zeker buiten kijken bij een heldere nacht. Met een verrekijker is het vast een mooi gezicht in deze onzekere tijden.

Kijk voor meer informatie op hemel.waarnemen.com.