0
De komeet boven een van de torens van de Sint-Jan

juli: Komeet Neowise

Een nieuwe heldere komeet siert de sterrenhemel: Komeet Neowise prijkt momenteel aan de avondhemel. Hij is ook de rest van de nacht te zien. Met het blote oog is hij al zichtbaar, maar pas echt mooi wordt ie pas in een verrekijker, en vanaf een donkere plek. Deze komeet toont een pracht van een staart. Wees er snel bij want eind juli is het alweer voorbij.

Twee andere kometen beloofden een mooi schouwspel dit voorjaar. Eerst was er komeet Atlas die met het blote oog zichtbaar zou worden. Die fragmenteerde helaas voortijdig en de show bleef uit. Toen was er komeet Swan. Ook die zou redelijk helder worden, maar ook die gaf er de brui aan. Uiteindelijk was-ie wel zichtbaar, maar je moest wel met een telescoop of verrekijker op jacht. Maar nu hebben we dus alsnog een heldere komeet te pakken! Dat komt slechts eenmaal in vijf tot tien jaar voor, dus gaat dat zien!

Neowise staat 's avonds in het noordnoordwesten en wordt zichtbaar zodra het donker genoeg is, na 23.30 uur. Hij staat niet al te hoog dus zorg dat je een goede horizon hebt. In het noorden staat een heldere ster (Capella). De komeet staat iets links van, ietsje hoger. Met een gestrekte arm en gespreide vingers op een afstand van het puntje van je duim tot het puntje van je pink ongeveer. Best is om hem zo snel mogelijk een keer te bekijken, want naar verwachting wordt hij snel zwakker. We zien hem misschien nog een week, misschien twee (op moment van schrijven is het 15 juli). 

Fotograferen

Wil je de komeet fotograferen? Dat kan, best met een spiegelreflex of dslr-camera. Je camera moet in elk geval wat langere sluitingstijden aankunnen. Zet je camera handmatig op oneindig en een wat hogere gevoeligheid, bijvoorbeeld iso 400 of 800. Kies voor een belichtingstijd van 1 tot 5 seconden. Hier moet je een beetje mee experimenteren. Kijk wat voor jouw camera het beste werkt. Bij nog langere belichtingstijden worden de sterren snel streepjes en de komeet een uitgesmeerde vlek. Dat komt door de draaïng van de aarde. Kijk dat dus even na bij de opname en houd de maximale belichtingstijd voor jouw camera aan.

De komeet werd op 27 maart ontdekt met de Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE). Zijn officiële naam is C/2020 F3 Neowise en op 3 juli komt hij het dichtst bij de zon. Omdat kometen erg onvoorspelbaar zijn, is het (helderheids)verloop hierboven wel onder een voorbehoud.