0

14 - 15 april: Planeten en laatste kwartier

In de nacht van 14 op 15 april staat de planeet Jupiter net boven de maan, op twee graden afstand. Ook de planeten Saturnus en Mars staan in de buurt. Links ervan. Ze zijn iets zwakker, Mars is oranjeachtig. Je moet wel vroeg op om het te kunnen zien. Of juist heel laat op blijven :) De maan komt pas om 4.16 uur op. Kijk naar de zuidoostelijke horizon, ze staan laag. De planeten staan in werkelijkheid veel verder van ons af dan de maan.

Het is deze nacht trouwens laatste kwartier. Er zijn dan veel kraters te zien, vooral op de grens van het verlichte en het donkere deel van de maan. Kijk met een verrekijker of telescoop. Probeer dit eens te tekenen. Je leert hierbij goed kijken.

Bij het laatste kwartier is het linkerdeel van de maan verlicht. Op het noordelijk halfrond tenminste. Je kunt aan de halve maan zien of het om eerste of laatste kwartier gaat. Bij eerste kwartier is het rechterdeel van de maan verlicht. Je kunt er met wat fantasie een kleine letter ‘p’ van maken door er een verticaal stokje aan te plakken. ‘p’ staat voor premier, wat Frans is voor eerste. Is het linkerdeel verlicht, dan kun je er in gedachten een kleine letter ‘d’ van maken. Die staat voor dernier, Frans voor laatste.