0
Pleiaden
Pleiaden

komende tijd: Pleiaden

Begin april trok de planeet Venus van ons uit gezien door de sterrenhoop de Pleiaden. Hij ging natuurlijk niet letterlijk door de groep sterren heen. Venus bevond zich op dat moment op 95 miljoen kilometer van de aarde, De sterren van de Pleiaden staan 440 lichtjaar van ons af. Dat is ongeveer 410 000 000 000 000 000 kilometer! Venus bewoog zich slechts voor hun langs. Je vindt de Pleiaden nog steeds in de buurt van Venus: in het westen, iets onder de felle ‘avondster’, die de afgelopen weken zo prachtig zichtbaar is 's avonds.

De Pleiaden vormen een opvallend hoopje sterren. Het groepje heet ook wel het Zevengesternte. Dat suggereert dat je zeven sterren kunt zien, maar dat is helaas meestal niet zo. Als je goed kijkt kun je er met het blote oog zes zien. Het gekke is dat als je rechtsreeks naar de Pleiaden kijkt, je een aantal zwakke sterretjes ziet. Waneer je echter een stuk naast de sterrenhoop kijkt, zie je de Pleiaden als een vage vlek. En hij lijkt dan iets helderder. Dat heeft te maken met hoe je ogen werken. Daar kun je gebruik van maken. Als je een nevel of sterrenhoop niet goed kunt zien, Kijk dan ietsje ernaast. Dan zie je hem beter. Dat heet ‘perifeer kijken’. 

Zie je trouwens ook zes sterren? Of slechts vier of drie? Dit is een mooie test hoe goed je ogen zijn. Als je op een hele donkere plek zou staan, bijvoorbeeld in een woestijn, zou je wellicht wel negen of tien sterren kunnen zien met het blote oog! Maar ja, we wonen in Nederland…

Jonge sterren
Nog veel mooier worden de Pleiaden door een verrekijker. Of een telescoop als je die hebt. Je ziet dan veel meer sterren. De Pleiaden bestaan in werkelijkheid uit zo’n vijfhonderd sterren. Ze ongeveer honderd miljoen jaar oud. Dat lijkt heel lang. Maar als je beseft dat het heelal al veertien miljard jaar oud is, dan zijn de sterren van de Pleiaden nog best jong. Het zijn eigenlijk nog ‘kinderen’ onder de sterren.

Op foto’s zie je vaak blauwe nevels om de sterren heen. Dat komt omdat de sterren van de Pleiaden zich door een nevel heen bewegen. Die nevel zelf is met het blote oog helaas niet te zien, maar siert de sterrenhoop wel prachtig op foto’s!