0
volle maan
volle maan

Volle maan

Vannacht is het volle maan. De maan staat tegenover de zon aan de hemel en hierdoor is de maan bijna de hele nacht te zien. De verlichte kant van de maan is naar de aarde gekeerd. En omdat het zonlicht op de maan recht van boven komt, werpen de maankraters en bergen geen lange schaduwen op het maanoppervlak. Daardoor zie je de kraters helaas niet goed. De volle maan is daarbij zo helder, dat andere, zwakkere hemellichamen 'overstraalt' worden en niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Een volle maan betekent dus eigenlijk dat er maar weinig aan de hemel te zien is. Maar, de maan zelf is natuurlijk prachtig.

En ook de opkomst van de volle maan (om 19.33 uur) is erg fraai. Hij lijkt dan zo groot. De maan komt op ongeveer als de zon ondergaat. Kijk dan naar de oostelijke horizon (bijvoorbeeld op een weiland of vanaf een flat). Hij gaat weer onder zodra de zon opkomt (woensdag 7.35 uur). Dat is in het westen. Bij opkomst en ondergang van de maan, lijkt hij dus erg groot. Dat komt door de zogenaamde maanillusie. Het is een kunst om hem dan met een object in de verte vast te leggen op een foto, bijvoorbeeld een kerktoren of een molen. Op de foto lijkt hij dan ook erg groot.

Supermaan
In veel media is te lezen dat er nu een zogenoemde supermaan optreedt. De maan staat namelijk iets dichter bij de aarde dan normaal. Dat komt omdat de baan van de maan om de aarde geen cirkel is, maar een ellips. De supermaan is een mediahype omdat veel mensen denken dat de maan op dat moment extra groot lijkt. Hij is dan ook wel ietsje groter, maar in werkelijkheid valt dit verschil niet op omdat het ook weer niet zo heel groot is. Je zou het verschil pas zien als je naast de supermaan een normale volle maan zou zien zodat je kunt vergelijken. Maar dat kan natuurlijk niet.

Wel lijkt de volle maan altijd groter wanneer die laag boven de horizon staat, supermaan of niet. Dit komt dus door de eerder genoemde maanillusie, een psychologisch effect. Meet het maar eens op met je duim. Als je die met gestrekte arm voor je houdt zul je zien dat de maan altijd ongeveer vier keer in de diameter van je duim past. Dat geldt zowel voor de maan die laag aan de horizon staat als voor de maan die hoog aan de hemel staat. En dus ook voor een 'supermaan'.