0
Twee Perseïden

Wo 11 t/m vr 13 augustus: Vallende sterren

Deze drie nachten zijn er veel vallende sterren te zien. De meteoren horen bij de meteorenzwerm de Perseïden. De meeste vallende sterren verschijnen in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus. Maar ook de dag ervoor en erna zijn er nog veel te zien. Ga dus kijken op de nacht(en) dat het helder is buiten.

De meteoren lijken uit de richting van het sterrenbeeld Perseus te komen. Ze verschijnen echter aan de hele hemel! Als je hun spoor terug-verlengt kom je uiteindelijk in Perseus uit. Maar kijk dus in de richting waar de hemel het donkerst is. Daar zie je de meeste vallende sterren.

De meeste vallende sterren verschijnen in de nanacht, dus na middernacht. Reken op enkele tientallen per uur. Ga wel op een donkere plek staan waar je veel sterren kunt zien. Het beste is het platteland. Zorg dat er geen hinderlijke lichten in je zicht staan, zoals straatlantaarns. De maan is bijna in eerste kwartier en is ’s avonds te zien als een grote sikkel. Hij niet veel storen, maar misschien kun je beter de andere kant op kijken.

Ook al is het zomer, kleed je goed aan als je langere tijd gaat kijken. De temperatuur kan ook in dit seizoen nog aardig zakken, zeker in de natuur. Bovendien beweeg je niet waardoor je ook afkoelt.

Perseïden hebben vaak een spoortje dat nog even nagloeit. Dat is wel mooi. 

Over de hele periode 17 juli t/m 24 augustus kunnen er trouwens Perseïden verschijnen, maar niet zoveel als tijdens dit maximum. 

De aarde trekt deze periode door de baan van de komeet Swift-Tuttle. Daarin bevindt zich veel gruis die de aarde ‘opveegt’. Als het gruis met hoge snelheid in onze dampkring komt, gaat de lucht eromheen even gloeien.