Naar hoofdinhoud
0
Sterrenkaartje

Woensdag 5 oktober: Maan bij Saturnus

Vanavond zul je boven de maan een ster zien staan. Nou ja ster... het is eigenlijk een planeet: Saturnus. Ze staan in het zuidoosten, later op de avond in het zuiden.

Als je goed kijkt, zie je dat Saturnus niet twinkelt. Daaraan zie je dat het een planeet is en geen ster. Een ster twinkelt, en dat wordt sterker naarmate de ster lager aan de hemel staat. De ene nacht knipperen ze meer dan de andere. Het twinkelen komt omdat sterren heel klein zijn aan de hemel. Zelfs in gezien door telescopen blijven het nog ultrakleine puntjes. Daardoor heeft het sterlicht erg veel last van trillingen in de atmosfeer. Planeten hebben dat niet.

Het licht van planeten daarentegen heeft geen last van deze trillingen. In sterrenkijkers zijn het kleine schijfjes. De trillingen zijn kleiner dan deze schijfjes. Ze hebben geen invloed op de helderheid van de planeet.

Zo kun je dus zien of je naar een planeet kijkt of naar een ster. Twinkelt ie (zelfs maar een beetje), dan is het een ster. Twinkelt ie helemaal niet, dan is het een planeet.