0
Halve maan

Zaterdag 6 maart: Laatste kwartier

Het is vandaag laatste kwartier. De maan is nu in een deel van de nanacht en ochtend zichtbaar. Hij komt ’s nachts om 2.54 uur op.

Je kunt aan een halve maan zien of het om eerste of laatste kwartier gaat. Bij eerste kwartier is het rechterdeel van de maan verlicht. Op het noordelijk halfrond tenminste. Je kunt er dan met wat fantasie een kleine letter ‘p’ van maken door er een verticaal stokje aan te plakken. ‘p’ staat voor premier, wat Frans is voor eerste. Is het linkerdeel verlicht, dan kun je er in gedachten een kleine letter ‘d’ van maken. Die staat voor dernier, Frans voor laatste.

Rond een halve maan, bij eerste of laatste kwartier kun je met een verrekijker of telescoop de kraters erg goed zien. Dit zijn vooral de kraters dicht bij de grens tussen het donkere en verlichte deel. Het zonlicht straalt hier rakelings langs de kraterwanden en bergen, die dan lange schaduwen werpen op het maanoppervlak. Daardoor kunnen we ze goed zien. Bij volle maan zijn maankraters veel minder goed zichtbaar.