Naar hoofdinhoud
0
Maansverduistering

Ma-ochtend 16 mei: Maansverduistering

Het is zondag volle maan. Hij komt dan om 22.23 uur op in het zuidoosten. Het is altijd een mooi gezicht als de maan zo laag staat. Dan lijkt hij groter dan normaal.

Maandagochtend is er iets bijzonders: een totale maansverduistering! Helaas voor ons aan de late kant. Want tijdens een groot deel van deze verduistering, is de maan al onder en de zon op.

Als je vroeg opstaat, kun je het begin van de verduistering zien, laag in het zuidwesten. Om 4.27 uur ’s nachts verschijnt er een klein hapje aan de linkerkant van de maan. Terwijl de maan zakt en de schemering vordert wordt de hap steeds groter. De maan trekt nu in de schaduw van de aarde.

Omdat het steeds lichter wordt buiten en de maan zo laag staat, zal het steeds lastiger zijn om het steeds kleiner wordende stukje maan goed te kunnen zien. Om 5.28 uur verdwijnt de maan geheel in de aardschaduw. Hij staat dan nog heel laag en vermoelijk ben je hem al kwijt. Van de totaliteit, de geheel verduisterde maan ga je helaas niets zien. Er is dus geen 'bloedmaan' te zien hier. Daarvoor moet je naar bijvoorbeeld Amerika.

Als je gaat kijken, zorg voor een goede horizon in het zuidwesten

Lees op de website van Sterrenkids hoe een maansverduistering ontstaat