De Meridiaankijkervan Sonnenborgh waarmee de tijd gemeten werd
De Meridiaankijkervan Sonnenborgh waarmee de tijd gemeten werd

Zonnewijzer

Een zonnewijzer op Sonnenborgh. In de Meridiaanzaal waar vroeger de Utrechtse Tijd gemeten werd. Dat klinkt logisch. Toch is dit een nog te vervullen wens. Een prachtig ontwerp van Analemma Zonnewijzers ligt nu op de tekentafel. Hiervoor is 5000 euro nodig. Alle hulp bij de aanschaf van deze zonnewijzer is welkom!

 

De zon wijst de tijd aan

In de Meridiaanzaal van Sonnenborgh werd vroeger de tijd gemeten. Tot het begin van de 20e eeuw was het meten van de tijd een van de belangrijkste taken van de sterrenwacht. Dit gebeurde met de meridiaan: een denkbeeldige lijn over de aarde van pool naar pool. Als de zon deze meridiaan overdag passeerde, was het daar 12.00 uur. Zo werd de tijd gemeten voor heel Utrecht. De klokken van de sterrenwacht en alle klokken op de kerktorens in Utrecht werden daarop gelijk gezet. De Meridiaanzaal van Sonnenborgh stamt uit de 19e eeuw. In 2003 is deze zaal gerestaureerd. De Meridiaankijker en de meridiaan die over de vloer van de zaal loopt, zijn te bewonderen (zie de foto hierboven).

De actie

Met de zonnewijzer willen we nog beter laten zien hoe het meten van de tijd met behulp van een meridiaan in z’n werk ging. De zonnewijzer laat een zonnestraal ‘vallen’ op de meridiaan, zodat je tijd (en het jaargetijde) precies kunt aflezen. Bezoekers kunnen zo zelf de Utrechtse Tijd lezen.

De zonnewijzer zal speciaal voor Sonnenborgh gemaakt worden en een kleine, maar bijzondere toevoeging zijn aan de Meridiaanzaal. De zonnewijzer zal op de meridiaan en voor de Meridiaankijker - hierboven afgebeeld - geplaatst worden op een sokkel. Het ontwerp is gemaakt door Hendrik Hollander van Analemma Zonnewijzers. Een schets van de zonnewijzer is hieronder te zien. Het gehele project kost €5000,-. Wij hopen op uw steun!

Doneer

Help ons om de Meridiaanzaal nog mooier te maken dan hij al is en doe een gift t.b.v. de Zonnewijzer. Doneren is heel eenvoudig! Via deze link kunt u direct een bedrag doneren via Ideal. Heel graag kennen we onze donateurs. Dat kan – geheel vrijblijvend – door het invullen van dit formulier. We houden u dan natuurlijk op de hoogte over de zonnewijzer en hopen u te kunnen uitnodigen voor de opening van dit prachtige museumstuk op 30 september 2018 als Sonnenborgh haar nieuwe museale inrichting Ver weg komt dichterbij presenteert. De zonnewijzer maakt deel uit van deze herinrichting.