0
28-02-2018

Zon op zondag

Overdag een ster bekijken? Bij helder weer kun je op zondag de ster bestuderen die het dichtst bij de aarde staat: de zon! Sonnenborgh heeft een speciale zonnetelescoop, de grootste van Nederland, waarmee je de zon rechtstreeks kunt bekijken. Op zondag staat deze kijker op de zon gericht en zijn er publieksbegeleiders die je kunnen uitleggen wat je ziet. Bij helder weer kun je de zonnevlekken en zonnevlammen aan de rand van het zonneoppervlak zien. Kaartjes koop je op de dag zelf aan de balie, reserveren is niet nodig.

Sonnenborgh was vroeger een wereldberoemde zonnesterrenwacht. Hier ontdekten wetenschappers uit welke stoffen de zon bestaat. Daarvoor gebruikten ze een enorme zonnetelescoop. In het Zonnelab zie je hoe het licht van de zon uiteengerafeld werd in de kleuren van de regenboog en wat je daarmee te weten kunt komen.

Zonne-lezing
Wil je nog meer over de zon weten? Kom dan om 14:00 of 15:30 naar een lezing over de zon in de oude collegezaal. Verder kun je natuurlijk het hele museum, de sterrenwacht en het bastion bekijken.