Naar hoofdinhoud
kind bij grote telescoop
kind bij grote telescoop
Kinderen Kinderen
Kinderen Kinderen

Op Sonnenborgh is altijd wat te doen voor de jonge onderzoeker! Bezoek het museum en maak met de tablet een reis door de ruimte. Kom sterren kijken of volg een cursus sterrenkunde zodat je álles over het heelal leert. 

raket bouwen

Ver weg komt dichterbij

Hoe snel reizen wij door het heelal? Ben jij gemaakt van sterrenstof? Welk wereldberoemd onderzoek is er op Sonnenborgh gedaan? Wat doet dat bastion onder de sterrenwacht? Hoe werkt een telescoop? Hoe meet je de tijd? Je komt erachter op Sonnenborgh! Ontrafel de raadsels van de zon. Verdwijn in een zwart gat. Bouw je eigen satelliet. Ga op onderzoek en maak kennis met de helden van Sonnenborgh. Een tablet is je gids, stelt vragen en daagt je uit tot het doen van proefjes.

speurtocht

Voetzoekertjes

Ga op onderzoek in de sterrenwacht en het bastion! Bij de balie ligt de speurtocht Voetzoekertjes voor je klaar. Een alien was laatst op bezoek in Sonnenborgh. Je ziet z'n voetjes nog dwars door het museum. Zie jij waar hij allemaal geweest is? Voetzoekertjes is voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. 

Ontdek de ruimte Ontdek de ruimte
Ontdek de ruimte Ontdek de ruimte
grote telescoop

Sterren kijken!

Sonnenborgh is een sterrenwacht waar onderzoekers vroeger de sterrenhemel onderzochten. Dat deden ze o.a. met de Merz-telescoop uit 1863 die nu nog steeds in het museum staat. Deze telescoop is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld op een Kinderkijkavond! In de herfst en de winter zijn er elke zaterdagavonden sterrenkijkavonden, speciaal voor kinderen. Er zijn ook nieuwere telescopen op Sonnenborgh bijgekomen en met één daarvan kun je op zondag rechtstreeks naar de grootste ster van het zonnestelsel kijken: de zon.

Kinderkijkavonden

elke zaterdag in herfst en winter

Kijken naar de zon

elke zondag
collegezaal
collegezaal in 1944

Leren van de sterren

In de 19e en 20e eeuw was Sonnenborgh een school waar studenten les kregen in de sterrenkunde. Je ziet ze hierboven zitten in de collegebanken. Wil jij ook alles leren over het heelal? In de jeugdcursus sterrenkunde (ieder najaar) maak je in 6 lessen een reis door de ruimte. Ook kun je je 2x per jaar inschrijven voor de MuseumJeugdUniversiteit waar echte ruimte- en weerexperts college geven. Hou de activiteitenagenda in de gaten zodat je op tijd weet wanneer er weer een jeugdcursus en MuseumJeugdUniversiteit op het programma staan.

Sterrenkids.nl

Dé website over sterrenkunde en ruimtevaart - van Sonnenborgh en sterrenwacht Cosmos

Thuis leren van de sterren?

Sonnenborgh geeft doe-tips!
De Serooskerke-meteoriet
Vang je eigen micrometeoriet
logo Museuminspecteurs
Laat weten wat je van het museum vindt!
screenshot Het Klokhuis
Het Klokhuis zocht het uit! (10.51-13.59 min)