Naar hoofdinhoud
Twee jongens raken de megameteoriet van Sonnenborgh van 4,5 miljoen jaar oud aan
Twee jongens raken de megameteoriet van Sonnenborgh van 4,5 miljoen jaar oud aan
Kinderen Kinderen
Kinderen Kinderen

Proefje: vang je eigen micrometeoriet

In Sonnenborgh kun je een megameteoriet aanraken die 115 kilogram weegt en 4,5 miljard jaar oud is. Maar dichterbij huis zijn ook al ieniemienie meteorietjes te vinden, gewoon in de tuin of in je huis! Met slechts een wit vel papier, magneet en een beetje geduld kun je je eigen micrometeoriet vangen.

Benodigdheden

  • groot wit vel (papier of plastic)
  • magneet
  • borstel
  • microscoop (als je geen microscoop hebt, kun je ook een vergrootglas gebruiken)
Een meteoriet

Materie verzamelen

Leg op een zonnige dag je vel papier buiten plat neer. Dat kan op de rand van het balkon, de tuintafel of op de terrastegels. Leg eventueel steentjes op de hoeken zodat het vel niet weg kan waaien. Na een paar uur kun je het vel voorzichtig oppakken. Als het goed is, blijft er midden op het vel wat stof liggen. Bij slecht weer kun je stof verzamelen in huis. Dat doe je door met een kwast planten of kozijnen af te stoffen en het stof te verzamelen op het platte vel papier.

Het aardse stof scheiden van het buitenaardse

Ga voorzichtig met een magneet onder het vel door. Het magnetisch materiaal blijft als het goed is aan de magneet plakken. Nu wordt het spannend: jouw micrometeoriet zit ergens tussen dat magnetische materiaal!

Door de microscoop kijken op zoek naar micrometeorieten

En zoeken maar!

Pak je microscoop en speur tussen de magnetische resten op je witte vel. Je hebt de grootste kans op het vinden van een micrometeoriet als je een grote vergroting gebruikt. Daarom werkt een microscoop beter dan een vergrootglas. Zie je een donkere bolvorm met putjes? Dan heb je hem gevonden, je eigen micrometeoriet uit de ruimte!

Wist je dat er in 2014 een meteorietenroof op Sonnenborgh was? Gelukkig werden de meteorieten na een paar dagen teruggevonden naast een tennisbaan en was de megameteoriet te zwaar om te stelen. Op Sonnenborgh is een kleine tentoonstelling over meteorieten en de roof. Ook de gestolen meteoriet kun je bekijken!

 

Meer proefjes voor thuis