Naar hoofdinhoud
Jongen kijkt door de zonnetelescoop van Sonnenborgh
Jongen kijkt door de zonnetelescoop van Sonnenborgh
Activiteiten Activiteiten
Activiteiten Activiteiten

Zon op zondag

Elke zondag
13.00 - 17.00 uur
reguliere entreeprijzen
vooraf reserveren is niet nodig of mogelijk
 

Overdag sterren kijken

Overdag sterren kijken? Bij helder weer kun je op zondag op Sonnenborgh de ster bestuderen die het dichtst bij de aarde staat: de zon! Sonnenborgh heeft een speciale zonnetelescoop, de grootste van Nederland, waarmee je de zon rechtstreeks kunt bekijken. Op zondag staat deze kijker op de zon gericht en zijn er publieksbegeleiders die je kunnen uitleggen wat je ziet. Bij helder weer kun je de zonnevlekken en gaswolken aan de rand van het zonneoppervlak zien. 

Zonnelab

Sonnenborgh was vroeger een wereldberoemde zonnesterrenwacht. Hier ontdekten wetenschappers uit welke stoffen de zon bestaat. Daarvoor gebruikten ze een enorme zonnetelescoop. In het Zonnelab zie je hoe het licht van de zon uiteengerafeld werd in de kleuren van de regenboog en wat je daarmee te weten kunt komen.

Zonnelezing of Zonneshow

Wil je nog meer over de zon weten? Kom dan om 13:30, 14:30 of 15:30 uur naar een zonnelezing in de historische collegezaal. Een publieksbegeleider vertelt je alles over de grootste ster in ons zonnestelsel en over het wereldberoemde onderzoek dat er op Sonnenborgh naar de zon gedaan is. Elke 1e zondag van de maand is er in plaats van een zonnelezing de Super Sunday Solar Science Show. Tijden: 13:30, 14:30 en 15:30.