0
Kijken naar de zon door de zonnetelescoop van Sonnenborgh
Kijken naar de zon door de zonnetelescoop van Sonnenborgh

Zon op zondag

Elke zondag
13.00 - 17.00 uur
reguliere entreeprijzen

Overdag sterren kijken

Overdag sterren kijken? Bij helder weer kun je op zondag op Sonnenborgh de ster bestuderen die het dichtst bij de aarde staat: de zon! Sonnenborgh heeft een speciale zonnetelescoop, de grootste van Nederland, waarmee je de zon rechtstreeks kunt bekijken. Op zondag staat deze kijker op de zon gericht en zijn er publieksbegeleiders die je kunnen uitleggen wat je ziet. Bij helder weer kun je de zonnevlekken en gaswolken aan de rand van het zonneoppervlak zien. Kaartjes koop je op de dag zelf aan de balie, reserveren is niet nodig.

Zonnelab

Sonnenborgh was vroeger een wereldberoemde zonnesterrenwacht. Hier ontdekten wetenschappers uit welke stoffen de zon bestaat. Daarvoor gebruikten ze een enorme zonnetelescoop. In het Zonnelab zie je hoe het licht van de zon uiteengerafeld werd in de kleuren van de regenboog en wat je daarmee te weten kunt komen.

Zonnelezing

Wil je nog meer over de zon weten? Kom dan om 14:00 of 15:30 uur naar een lezing over de zon in de historische collegezaal van Sonnenborgh. Verder kun je natuurlijk het hele museum, de sterrenwacht en het bastion bekijken.

Super Sunday Solar Science Show

Elke eerste zondag van de maand is Zon op zondag extra spectaculair. Om 14.00 en 15.30 uur is er dan een Super Sunday Solar Science Show. In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Experimenten en proefjes laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Entree: reguliere museumprijzen, vooraf reserveren is niet mogelijk.

's Avonds naar de sterren kijken?

Kom naar een Sterrenkijkavond!