Naar hoofdinhoud
Op zondag 19 mei vindt de Utrechtse Marathon plaats. Sonnenborgh is hierdoor minder gemakkelijk bereikbaar.
experimenten barchusen
experimenten barchusen
Activiteiten Activiteiten
Activiteiten Activiteiten

Dag van de (al)chemie

28 augustus
tussen 13.00 en 17.00 uur

Wist je dat op Sonnenborgh het eerste chemische laboratorium van Utrecht was? En het derde ter wereld? Toen het bastion niet meer gebruikt werd voor de stadsverdediging, kon wetenschapper Johann Barchusen er rond 1695 zijn experimenten uitvoeren. Het bastion was hiervoor perfect: de muren en vloeren konden tegen een stootje. Op 28 augustus staat Sonnenborgh weer even in het teken van de chemie! Met een apart programma voor volwassenen en voor kinderen.
 

Barchusen in zijn laboratorium
voor kinderen

(Al)chemie-avontuur

Johann Barchusen is terug op Sonnenborgh! Het bastion is op 28 augustus weer even omgetoverd tot zijn chemisch laboratorium. Samen met Barchusen doe je proefjes en experimenten en ontdek je hoe de wetenschap van de chemie honderden jaren geleden ontstond. Van alchemie tot chemie.

tijd: van 15.30 tot 17.00 uur
voor wie: kinderen tussen 6 en 10 jaar
prijs: museumentree plus een toeslag van €2,50
aanmelden: reserveer vooraf een plekje voor het (Al)chemie-avontuur via de link hieronder. NB: je boeking betreft een toeslag op het reguliere museumticket en geldt als reservering. Het museumticket koop je per persoon nog op de dag van het museumbezoek aan de balie. 

reserveer vooraf een plekje
voor volwassenen

Barchusen: apotheker, (al)chemist en professor

De Duitse wetenschapper Johann Conrad Barchusen vestigde in 1695 het eerste Utrechtse chemisch laboratorium in bastion Sonnenborgh. Prof. dr. Ernst Homburg, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van wetenschap en technologie aan de Universiteit Maastricht geeft deze Dag van de (al)chemie een lezing over de scheikundige Barchusen. Farmaceut, avonturier en de eerste hoogleraar scheikunde aan de Universiteit Utrecht.

tijd: 13.15 – 14.00 uur
voor wie: volwassenen
prijs: reguliere museumentree
aanmelden: niet nodig

logo utrecht 900

Utrecht 900

De Dag van de (Al)chemie is onderdeel van de Utrecht 900-programmering van Sonnenborgh ter ere van 900 jaar Utrecht.
Meer informatie over Utrecht 900 | Naar het programma-overzicht van Utrecht 900 op Sonnenborgh