Naar hoofdinhoud
Tot en met de tweede week van maart zullen er verbouwingen aan de wc's in het bastion plaatsvinden. Het bastion is hierdoor op sommige dagen minder toegankelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het museum. We hopen op uw begrip.
Orionnevel

Wintermaanden: Orionnevel

Een van de helderste nevels aan de hemel is de Orionnevel. Je kunt hem al met het blote oog zien. Hij staat in het ‘zwaard’ van het sterrenbeeld Orion. De drie opvallende sterren op een rijtje vormen de riem van Orion en hieraan hangt het zwaard.

In boeken zie je vaak mooie foto’s van deze nevel met prachtige rode kleuren. Wanneer je met een verrekijker of telescoop kijkt, zie je deze kleuren helemaal niet. En de nevel lijkt dan veel zwakker. Dit gaat vaak zo met foto’s. Een fotocamera ziet veel meer dan een menselijk oog, dankzij de lange belichtingstijden van de foto’s. Ook is ons oog in het donker niet gevoelig voor kleur.

De Orionnevel bestaat uit gas en is een ‘kraamkamer’ van sterren. In de gaswolken worden sterren geboren. Gas trekt zich samen tot nieuwe sterren. Er zijn al 150 jonge sterren gevonden die omgeven zijn met een schijf van stof en gas. Dit wordt later planetenstelsels. De gehele Orionnevel is ongeveer 24 lichtjaar in doorsnede en staat op ongeveer 1.350 lichtjaar afstand.


Foto: NASA, ESA, M. Robberto (Space Telescope Science Institute/ESA) and the Hubble Space Telescope Orion Treasury Project Team)