Down to Earth - Prikkelarme editie
!Let op: dit is een prikkelarm evenement!
Sonnenborgh Presents: Down to Earth - prikkelarme editie
31 augustus
20:00 – 23:00 uur
€29.50
Voor volwassenen
Sonnenborgh presents: Down to Earth - prikkelarme editie
Wandel door de tuin waar de historie van Sonnenborgh tot leven komt, laat je horizon verbreden door Sabine Winters, dans met je koptelefoon op, bewonder de sterren en planeten door een van de grote kijkers van Sonnenborgh of vanaf het dak met uitzicht over de singel, geniet van prachtige kunst en maak een reis door de ruimte in het planetarium.
Kortom: duik in een intieme en rustige festivalwereld – en ontdek Sonnenborgh, de aarde en het hele universum als nooit tevoren.
Wat kun je verwachten?
Tijdens de prikkelarme editie van Sonnenborgh presents: Down to Earth, geniet je van wetenschap, kunst en historie op een rustige en prachtige plek: Sonnenborgh.
Het reguliere programma van Down to Earth is aangepast om een rustigere omgeving te creëren, zonder af te doen aan de beleving.
- Er zijn weinig bezoekers;
- Er zijn geen kinderen;
- Muziek is optioneel te beluisteren via de silent disco (d.m.v. gebruik van koptelefoons). Daarnaast zijn de zenders ook aangepast;
- Er is een rustruimte met gedempt licht, waar je in stilte tot rust kunt komen;
- Er zitten (korte) pauzes tussen de programma-onderdelen. Er is tijd en ruimte om bij te komen tussen de programma-onderdelen of rustig naar het volgende onderdeel te lopen;
- Er wordt geen gebruik gemaakt van muziek of fel licht op dit evenement. Wel staan in het museum de reguliere lampen aan.
Het evenement bevindt zich in zowel de museumtuin als het museum: hoofdgebouw, sterrenwacht en bastion. Hieronder lees je meer over de verschillende programma-onderdelen.
Heb je vragen over Sonnenborgh of dit evenement voor je ons komt bezoeken? Wij beantwoorden ze graag! Neem contact op met info@sonnenborgh.nl.
Spreker: Sabine Winters
Sabine Winters werkt als freelance wetenschapsfilosoof, docent en onderzoeker met een sterke focus op de filosofie van de ruimte. Van januari tot en met juli 2023 deed Sabine onderzoek naar de rol van de verbeelding in ruimtewetenschap bij het Advanced Concepts Team van de European Agency. Sinds oktober 2023 zet ze haar onderzoek voort als extern PhD kandidaat aan de Universiteit Utrecht naar de rol van de verbeelding in de ruimtewetenschappen.
Als spreker combineert Sabine graag filosofische kwesties met praktische voorbeelden. Ze geeft workshops en lezingen over utopisch of dystopisch denken, de impact van technologie op de samenleving, en de rol van de verbeelding in de wetenschap.
Afbeelding: Dana Dijkgraaf
Co-creatieve kunst
Tijdens Down to Earth wordt er live gewerkt aan een kunstwerk... Door jou! Onder leiding van een nader bekend te maken kunstenaar kun je als bezoeker jouw steentje bijdragen aan een co-creatief kunstwerk. Het kunstwerk is pas af als alle edities van Down to Earth zijn geweest en alle bezoekers kunnen dan ook hun eigen bijdragen aan het kunstwerk leveren.
Sterrenkijken en planetariumvoorstellingen
In de koepels tuur je door de grote telescopen van Sonnenborgh naar de sterren & planeten. Beklim de trappen naar het waarneemdak en leer alles over de sterrenbeelden die te zien zijn.
Bewolkt of nog niet donker genoeg? In het planetarium fonkelen de sterren altijd! Maak een virtuele reis door het heelal. Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Je 'vliegt' er naar de maan, planeten, nevels, of nog verder weg. Er zijn doorlopend korte voorstellingen in het planetarium van Sonnenborgh.
De telescopen en het planetarium bevinden zich in de sterrenwacht, het waarneemdak is bovenin het hoofdgebouw.
HISTORISCHE PLANTEN EN KRUIDEN VAN DE HORTUS
Honderden jaren geleden was er ook een tuin op Sonnenborgh: de eerste hortus van de Universiteit Utrecht. Hier groeiden geneeskrachtige planten en kruiden, bedoeld voor onderwijs en medicijnen. Ook in de nieuwe tuin vind je medicinale planten, zoals het stinkend nieskruid en de vrouwenmantel. Maar ook planten die doen denken aan sterren, planeten en de zon. Laat je rondleiden langs de bloembedden en de perken en leer alles over de gelaagde geschiedenis van de plek: van middeleeuws bastion tot hortus, chemisch lab, KNMI, beroemde sterrenwacht en museum.
Dit onderdeel bevindt zich in de museumtuin.
Overige informatie
Route
Kom je van buiten de stad Utrecht? Dan raden wij aan om met het openbaar vervoer te komen. De ingang van Sonnenborgh bevindt zich aan de rand van het Zocherplantsoen, in het witte gebouw bovenop de heuvel.
Vanaf Utrecht Centraal station en Station Vaartsche Rijn loop je in respectievelijk 20 en 10 minuten naar het museum. De routebeschrijving vind je op onze website of via Google Maps.
Kom je met de auto? Sonnenborgh ligt binnen de Singel. De parkeermogelijkheden in de nabije omgeving zijn beperkt en uitsluitend betaald. We raden aan om de auto in een parkeergarage te zetten. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn die op de Springweg of bij Station Vaartsche Rijn, beiden op 10 minuten loopafstand van Sonnenborgh.
Toegankelijkheid
Sonnenborgh is gevestigd in een monumentaal pand en is daardoor beperkt toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Het is aan te raden begeleiding mee te nemen als je minder goed ter been bent. Huisdieren zijn niet toegestaan, maar voor hulphonden maken wij natuurlijk een uitzondering.
LET OP: Wij organiseren dit evenement voor mensen die vanwege overprikkeling geen gewoon museumbezoek kunnen plannen. Dit doen wij in goed vertrouwen, we gaan ervan uit dat er geen misbruik van wordt gemaakt.