Naar hoofdinhoud
Projectie van de zon met een verrekijker

Experiment: Kijken naar zonnevlekken

Momenteel (half april 2022) zitten er een aantal grote vlekken op de zon, zogenaamde zonnevlekken. Je kunt deze zien door de zon op een wit stuk papier of karton te projecteren met een verrekijker of telescoop.

PAS OP: Kijk nooit direct door de telescoop of verrekijker direct naar de zon. Dat is gevaarlijk voor je ogen!

Je hebt nodig: een licht stuk karton een verrekijker of telescoop, liefst met statief 

1. Plaats het karton een centimeter of zeventig van de kijker aan de oculairkant.

2. Als je een verrekijker hebt, zet deze op een statief of houdt deze eventueel goed vast terwijl je met je arm of de verrekijker ergens op leunt. Let op dat je je hand niet achter één van oculairs houdt, want daar kan het heet worden!

3.  Richt je kijker naar de zon ZONDER ER DOOR TE KIJKEN. Dit kan even lastig zijn, maar je kunt aan de schaduw van de kijker zitten of je goed zit. Op een gegeven moment zie je een witte ronde vlek op het karton verschijnen, bij een verrekijker twee. Dat is de afbeelding van de zon. Je kan de grootte en felheid van de afbeelding veranderen door het karton verder weg of juist dichterbij te houden. Zorg ervoor dat de zonsafbeelding op het karton in een schaduw staat, bijvoorbeeld die van de kijker of jezelf.

4. Als je de gewenste grootte van de afbeelding hebt (een centimeter of vijf à zes), stel je de kijker scherp totdat het zonsbeeld scherp is.

Wat zie je?
Als het goed is zie je nu een aantal vlekken op de zon. Kijk je op verschillende dagen, dan zul je zien dat de vlekken zich verplaatsen. Teken het eventueel door het zonsbeeld over te trekken op het karton. Er zijn niet altijd zonnevlekken te zien.