Naar hoofdinhoud
Maizena

Experiment: Maizena in water, een raar goedje

Nodig: Kom, 2 lepels, 200 gram maizena, maatbeker, water

1.    Doe 150 ml water in de kom
2.    Voeg steeds met een lepel maizena toe aan het water en roer met de andere lepel goed door. Doe dit totdat alle maizena is toegevoegd. Ja, er gaat veel in! Op een gegeven moment wordt het een yoghurtachtig papje. 

Als het goed is, merk je dat het papje zich gek gedraagt. Soms voelt het stug aan en lijken er nog klonten in je mengsel te zitten. Soms is het weer vloeibaar en lijken alle klonten weg. 

3.    Sla met je lepeltje hard op het oppervlak. Wat merk je? Probeer dit ook eens met je vinger. Druk een paar keer snel op het oppervlak. Hoe diep kom je?
4.    Duw nu je lepeltje of je vinger heel langzaam door het oppervlak heen. Wat gebeurt er? Hoe ver kom je nu?
5.    Probeer eens een klont uit het mengel te halen en tot een bal te kneden. Wat gebeurt er?

Uitleg

Maizena is een bijzonder goedje. Het maizenapapje gedraagt zich zowel als een vaste stof als een vloeistof. Dit heet een zogenaaamde niet-Newtonse vloeistof. Als je voorzichtig roert, gedraagt het zich als een vloeistof. Oefen je er echter kracht op uit, dan gedraagt het zich als een vaste stof.

Kijk hier wat er gebeurt als je een zwembad vult met deze stof:

Bron: www.proefjes.nl en www.natuurwetenschapentechniek.nl