Naar hoofdinhoud
Op zondag 19 mei vindt de Utrechtse Marathon plaats. Sonnenborgh is hierdoor minder gemakkelijk bereikbaar.
Herinrichting museumtuin laat rijke historie monument zien

Grote werkzaamheden renovatie bastion Sonnenborgh succesvol afgerond

Na weken van graafmachines en zand, ligt de nieuwe bestrating van museumtuin Sonnenborgh er. Prachtig strak, af en toe onderbroken door cortenstalen plantenbakken en graszoden. Met dwars door alles heen de meridiaan van Utrecht, die recht uit de sterrenwacht en de Meridiaanzaal komt én een bijzondere functie in de tuin heeft. De technische fase van de renovatie van de museumtuin van Sonnenborgh is hiermee klaar. En er is een begin gemaakt met de herinrichting van de museumtuin, zodat het rijke verleden van Sonnenborgh ook hier zichtbaar wordt.

In 2019 en 2020 werden de iconische bastionmuren van Sonnenborgh gerestaureerd en werd de dakbedekking van de sterrenwacht boven op het bastion vervangen (lees meer). Om de monumentale en kwetsbare muren beter tegen regenwater te beschermen, moest ook het terrein op het bastion onder handen genomen worden. Dat gaf aanleiding tot herinrichting van de museumtuin én een kans om twee bijzondere functies van Sonnenborgh uit het verleden weer zichtbaar te maken.

Een mooie combinatie van techniek en museale inhoud

In het ontwerp en de beplanting van de tuin is terug te zien dat op Sonnenborgh vanaf 1639 de eerste hortus van de Universiteit Utrecht was. De plantenbakken en graszoden die tussen de bestrating geplaatst zijn, refereren aan de inrichting van de oude hortus. En ook de meridiaan die alles doorkruist is een verwijzing naar een historische functie van sterrenwacht Sonnenborgh: hier werd tot begin 20e eeuw de tijd voor de stad Utrecht bepaald aan de hand van de meridiaanlijn. De meridiaan in de tuin fungeert tevens als afvoergoot, een mooie combinatie van techniek en museale inhoud.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Copijn Landschapsarchitecten in opdracht van eigenaar Stichting K.F. Hein Fonds Monumenten en begeleid door Stadsherstel Utrecht. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Erfgoedparels van de Provincie Utrecht.

Camping Sonnenborgh

De komende maanden zal Sonnenborgh verder gaan met de herinrichting van de tuin. Er komt publieksinformatie en beplanting passend bij de gelaagde geschiedenis van Sonnenborgh. De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de succesvolle crowdfundingsactie ‘Camping Sonnenborgh’, die Sonnenborgh in de zomer hield. Daarnaast verlenen diverse fondsen en partijen hun steun: BPD Cultuurfonds, De Winter-Heijnsius Stichting, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Gravin van Bylandt Stichting, Hendrik Mullerfonds, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Vrienden van Sonnenborgh.

Van zandhopen en stenen

Beeldverhaal: renovatie museumtuin - okt t/m dec 2021 (foto's: André Russcher en Brechtje van Riel)
tuincollage eind december 2021
tuincollage 2 eind december 2021