Naar hoofdinhoud
Kijken door de zonnespectrograaf uit 1918 in een lesprogramma over zonneonderzoek op Sonnenborgh
Kijken door de zonnespectrograaf uit 1918 in een lesprogramma over zonneonderzoek op Sonnenborgh
Onderwijs Onderwijs
Onderwijs Onderwijs

Hoger onderwijs

Sonnenborgh biedt leerlingen in het hoger onderwijs de gelegenheid om klassikaal het museum en de sterrenwacht te bezoeken. In overleg met u stellen we een passend lesprogramma op, toegespitst op uw wensen en interesses.

Werkcollege in de 19e-eeuwse collegezaal van Sonnenborgh

Lesprogramma op maat

Sonnenborgh biedt lesprogramma's op maat aan het hoger onderwijs. Wilt u een les over het zonneonderzoek dat op Sonnenborgh gedaan is en de betekenis hiervan binnen de sterrenkunde? Een les over weerkunde op de plek waar het KNMI opgericht werd? Iets anders? Wij denken graag mee.

Met de klas het zonneoppervlak bewonderen in het planetarium van Sonnenborgh
op school

Planetariumvoorstelling

Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Aan de binnenkant van de bol zie je het heelal geprojecteerd. Tijdens een voorstelling kan er een reis gemaakt worden naar planeten, sterrenstelsels, gasnevels en ingezoomd worden op de zon, maan of andere hemellichamen naar wens.

Sonnenborgh heeft een mobiel planetarium waarmee we naar scholen toe gaan. De opblaasbare koepel biedt plaats aan ongeveer 25 leerlingen en is op te zetten in aula, gyzmzaal en kantine. Boek een reeks voorstellingen achter elkaar en laat zo meerdere klassen kennis maken met de geheimen van het heelal.

Het zonnespectrum en een deel van de zonnespectrograaf van Sonnenborgh uit 1918

Reserveren, begeleiding en kosten

Om een lesprogramma te reserveren neemt u contact op met de educatieafdeling van Sonnenborgh via 030 820 1420 of onderwijs@sonnenborgh.nl. Schoolklassen kunnen Sonnenborgh ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. In verband met het boeken van begeleiders verzoeken wij u om een reservering minimaal drie weken van tevoren te maken.

Bij elk programma krijgt de groep per 15 leerlingen een begeleider vanuit Sonnenborgh. Daarnaast zorgt de school voor een begeleider per groep van 15 leerlingen.

Alle lesprogramma's kosten €85,- t/m 15 leerlingen en €170,- t/m maximaal 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree. Eventueel kan een lesprogramma op maat tot hogere kosten leiden.