Naar hoofdinhoud
hygrometer

Maak-het-zelf hygrometer

Een hygrometer is een instrument om de vochtigheid van de lucht te meten. Het is een van de meteorologische meetinstrumenten die het KNMI gebruikt bij het doen van weersverwachtingen. Het KNMI werd op Sonnenborgh opgericht, in 1854, en verhuisde later naar De Bilt. 

Een hygrometer maak je eenvoudig zelf. Volg het stappenplan hieronder: 

  1. Draai een schroef in de linkerbovenhoek op 5 cm van de randen van een stuk spaanplaat (ca 40 x 30 cm). Wind zo strak mogelijk een stuk ijzerdraad om de schroef. Zorg ervoor dat het lange deel van het ijzerdraad tot in de tegenovergestelde hoek reikt. Het korte stukje aan de andere kant is ongeveer 7 cm.
     
  2. Snijd een kurk in tweeën en steek het korte stuk ijzerdraad in het onderste deel van de kurk.
     
  3. Leg een zo lang mogelijk mensenhaar op het onderste deel van de kurk en plak met lijm het bovenstuk van de kurk weer vast op het onderstuk.
     
  4. Halveer nog een kurk. Plak een helft in de linkeronderhoek. Leg de haar daarop en plak ook hierop het bovenstuk van de kurk zodat de haar vastzit. Zorg ervoor dat de haar strak staat als het lange deel van het ijzerdraad (de wijzer) naar de rechteronderhoek wijst. Teken in deze hoek een kleine schaalverdeling.

Je hebt nu een hygrometer gemaakt. Als je hem gaat aflezen, zorg er dan voor dat de draad strak staat.
 

Werking

Een mensenhaar zet bij vochtig weer iets uit en krimpt weer bij zonnig droog weer. Omdat dit krimpen en uitzetten met het blote oog vrijwel niet te zien is, versterken we dit door de speciale constructie van de wijzer. Bij een wijzer van totaal 40 cm met een draaipunt op 5 cm, zoals in jouw model, wordt een beweging op het korte gedeelte 7 a 8 maal versterkt op het lange gedeelte overgedragen. 1 mm uitslag op het korte deel wordt dan ongeveer 8 mm op het lange deel.

Bron: 'Als het weer je te pakken krijgt', uitgave Rabobank Nederland/Onderwijscontacten, tekst F. Pijlman & B. Zwart, illustraties Ben Schoonhein.