0
sonnenborgh in de sneeuw
sonnenborgh in de sneeuw

Kerstvakantie

Met: Familie-Kerstkijkavond, Proefjes en telescopen, Zon op zondag, een extra Kinderkijkavond en het UMU op Sonnenborgh.
 

22 december

Familie-Kerstkijkavond

Ruim tweeduizend jaar geleden volgden de drie wijzen uit het Oosten de ster van Bethlehem tot ze bij het kerstkind kwamen. Wat was de ster van Bethlehem? Een natuurverschijnsel of toch een wonder? Kom erachter in het kerstverhaal op Sonnenborgh. Daarnaast zijn er natuurlijk veel sterren te bekijken: door de telescopen of in het planetarium. Tussendoor maak je je eigen sterrenbeeld.

datum: dinsdag 22 december 2020
tijd: tussen 19.00 en 21.30 uur
voor wie: jong en oud vanaf 6 jaar
entree: €12,-

De Kerstkijkavond is uitverkocht
dinsdagen en woensdagen

Proefjes en telescopen

In de kerstvakantie staan er op de dinsdagen en woensdagen publieksbegeleiders bij de telescoop. Laat het dak en de kijkers draaien! Hoe werkt een telescoop? Waarom staat die kerktoren op z’n kop? Zie jij de zon bij helder weer? Op dinsdag 22 en 23 december is er óók nog een proefjesprogramma in de collegezaal. Hoeveel weeg je op Mars? Waarom wordt het dag en nacht op Aarde? Welke ster is het heetst? Doe de proefjes en vind het uit!

data: 22, 23, 29 en 30 december
tijd: tussen 12.00 en 15.00 uur
voor wie: jong en oud vanaf 6 jaar
entree: bij de museumentree inbegrepen

Reserveer tickets voor 22, 23, 29, 30 december
Universiteitsmuseum
Mystery box
23 en 29 december

Test een nieuwe tentoonstelling van het UMU

UMU, het Universiteitsmuseum Utrecht, is te gast op Sonnenborgh! UMU is tijdelijk gesloten omdat het museum wordt verbouwd. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe tentoonstellingen. En daar is jullie hulp bij nodig! In het nieuwe UMU gaan jullie zelf op onderzoek uit. De tentoonstellingsmakers willen graag de nieuwe onderdelen van het museum met jullie testen. Doe mee en help het nieuwe museum nog leuker te maken!

Boren op zee
In Sonnenborgh ontdek je dat het klimaat gaat over de lucht, weer, temperatuur, en de zon. Maar hoe weten we hoe het klimaat vroeger was? Doe mee met de test van UMU en ga zelf op onderzoek uit.

Mystery box
Bij Sonnenborgh werd jarenlang onderzoek gedaan naar de zon, sterren en de rest van het heelal. Hoe doe je onderzoek naar plekken die lichtjaren van de aarde liggen? Hoe onderzoek je iets waar je niet bij kunt? Probeer het zelf met de mystery box van het UMU.

data: 23 en 29 december
tijd: tussen 12.00 en 16.00 uur
voor wie: Boren op zee is voor famillies met tenminste één kind tussen de 8 en 14 jaar. De Mystery box is vanaf 6 jaar.
prijs: bij de museumentree inbegrepen

Reserveer dagtickets voor 23 of 29 december
kinderkijkavond

Extra Kinderkijkavond

Vanwege de grote vraag: een extra Kinderkijkavond deze kerstvakantie! Niemand vroeg naar bed. Ga met de telescoop op zoek naar de maan, sterren en planeten. De avond begint met een mini-college over de sterrenhemel. 

datum: dinsdag 29 december
tijd: tussen 19.30 en 21.00 uur
voor wie: kinderen tussen 6 en 12 jaar
prijs: €12,- (€10,- begeleidend volwassene)
De extra Kinderkijkavond is uitverkocht

zon

Zon op zondag

Het draait allemaal om de zon! Ook in de kerstvakantie, elke zondag. In het mini-college en bij de kijkers, waar je bij helder weer het zonneoppervlak bekijkt door de zonnetelescoop.

data: 20, 27 december, 3 januari
tijd: tussen 13.00 en 17.00 uur
voor wie: volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar
prijs: reguliere museumprijzen
Reserveer tickets