Naar hoofdinhoud
Meisje maakt schaalverdeling bij de eigen thermometer

Knutsel: Maak je eigen thermometer

Nodig: Plastic fles (0,5 liter) met dop, limonadesiroop, schaar, rietje, klei (die zacht blijft), stevig wit papier, pen, bakje ijskoud water, bakje warm water

  • Doe een beetje siroop in de fles en vul daarna de fles met water uit de kraan tot net onder de rand.
  • Maak een gat in de dop van de fles met de punt van een schaar, zodat het rietje er precies in past.
  • Draai de dop op de fles en schuif het rietje door de opening. Het rietje moet ongeveer vijf centimeter in het water komen. Maak het gat rondom het rietje dicht met de klei.
  • Draai de dop een beetje los en zuig aan het rietje zodat de limonade vijf centimeter omhoogkomt. Leg je vinger op de bovenkant van het rietje en draai de dop weer goed dicht.

Let op: Knijp niet in de fles, want dan spuit de limonade eruit.

  • Knip uit het vel papier een stuk van 5 x 13 cm. Vouw het papier dubbel in de lengte en knip met de schaar twee inkepingen om het rietje erachter te steken. 

Je thermometer is klaar voor gebruik!

  • Zet de thermometer in een bakje met ijskoud water en laat deze even staan. Zet een streepje met de pen op het papier te hoogte van de limonade. Ze de thermometer daarna in een bakje met warm water. Wat zie je gebeuren?
     
  • Je kunt nog extra streepjes op het papier zetten voor de verschillende temperaturen. Gebruik een echte thermometer om jouw thermometer te ijken.

Uitleg

Als je de fles in het koude water zet, neemt de limonade in de fles minder ruimte in. De limonade in het rietje staat op een laag peil. Zet je de fles in warm water, dan zet de limonade iets uit. In het rietje gaat de limonade omhoog. 

Bron: NEMO Science Museum, Amsterdam